Norme Coca 2023 - 2024

Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că este posibil ca, începând din ianuarie 2015, noi medicamente să fie incluse în lista de compensate și gratuite în urma încheierii contractelor cost-volum dintre producători și Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, a căror metodologie este încă în dezbatere publică.

Foto: (c) ALEX MICSIK/ AGERPRES ARHIVA

'Nu avem legislația aferentă metodologiei de încheiere a contractelor cost-volum între producător și CNAS. Acum a fost aceasta pusă în dezbatere publică, luna viitoare vom avea dezbaterea pe acest subiect, probabil din luna decembrie vor putea să înceapă procesele de negociere a contractelor cost-volum. Este posibil ca începând din ianuarie 2015 să avem noi medicamente incluse în lista de compensate și gratuite care să intre pe baza încheierii acestor contracte cost-volum (...) În funcție de scorurile obținute la evaluare, medicamentul devine eligibil pentru a intra necondiționat în lista de compensate în România. Asta înseamnă că nu are niciun fel de restricție și în clipa în care s-a făcut evaluarea el intră automat pe listă sau trebuie să intre condiționat pe lista de medicamente compensate și gratuite. Atunci producătorul trebuie să încheie un contract cost-volum cu CNAS. Acest proces este încă în curs de cristalizare', a arătat Dan Zaharescu.

În privința evaluării medicamentelor, Zaharescu a spus că autoritățile promit că acest proces va deveni unul continuu și că acum nu se va mai putea vorbi despre acele perioade lungi de așteptare cum au fost până acum, chiar și de câte 5-6 ani, în care nu s-a mai actualizat lista medicamentelor compensate.

'Autoritățile promit că acest proces de evaluare va fi continuu și pe măsură ce produsele ajung să aibă punctajul necesar pentru a intra fie condiționat, fie necondiționat în listă, ele vor fi introduse. Deja s-au făcut câțiva pași importanți, anul acesta, dacă stăm să luăm strict statistic ce s-a întâmplat, au fost 17 medicamente noi pentru bolile rare care au intrat în liste în iunie-iulie, sunt acum alte 23 de medicamente noi care au intrat în liste, deci practic sunt 40 de medicamente noi. Or, după șase ani de așteptare să ai 40 de medicamente noi care îți intră, e totuși un pas important care s-a făcut. Și dacă mai avem și promisiunea că va exista un proces continuu de evaluare, avem speranța că în timp lucrurile intră în normal și nu putem decât să fim optimiști', a susținut directorul executiv al ARPIM.

Acesta a precizat că sunt în evaluare în jur de 120-130 de dosare din cele 160 depuse, că 40 au fost acceptate, însă nu toate medicamentele supuse evaluării vor îndeplini criteriile pentru a intra nici măcar condiționat pe lista de gratuite și compensate.

Dan Zaharescu a arătat că nu orice medicament nou apărut pe piață are o valoare care să îi justifice intrarea pe listele de gratuite și compensate, dar că 'ne putem aștepta ca în următorii doi ani să ajungem la un nivel de echilibru și să ne putem compara măcar cu țările vecine' în privința utilizării unor noi posibilități terapeutice medicamentoase noi.

'Ungaria are un proces foarte interesat, pentru că nu a avut această întrerupere pe un timp atât de îndelungat cât am avut noi și într-adevăr, din punctul de vedere al accesului pacienților la medicamente, ei stau mult mai bine decât noi, deși, din punct de vedere economic, este o țară cu care noi suntem comparați sistematic', a precizat directorul executiv al ARPIM.

Potrivit acestuia, pentru ca un medicament să fie introdus în România în lista de medicamente gratuite și compensate el trebuie evaluat de către o comisie de specialitate a Agenției Medicamentului, o evaluare de tip scorecard.

'Deci sunt anumite criterii pe care medicamentele trebuie să le îndeplinească și ele primesc un anumit punctaj pentru acele evaluări care s-au făcut pentru criteriile respective. Nu putem vorbi despre un sistem adevărat de evaluare a tehnologiilor medicale pentru că acolo într-adevăr ar fi niște studii mai aprofundate care se fac cu medicamentele acestea. Sunt luate în calcul studiile de evaluare făcute de trei agenții — Agenția Britanică, Agenția Franceză și de Agenția Germană — și, în funcție de evaluările date de aceste agenții, se primesc niște puncte de evaluare a medicamentelor în România', a precizat Dan Zaharescu.

Directorul executiv Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente  participă la Târgu Mureș la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar cu tema 'Eficientizarea utilizării resurselor din sănătate în România și în țările Europei Centrale și de Est', care a început miercuri și va dura patru zile.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Diana Dumitru)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro