Norme Coca 2023 - 2024

In politică și sociologie, dezbină și stăpânește  ( Divide et impera ) este o combinație de tactici (politice, militare sau economice) de câștigare și menținere aputerii prin divizarea unei populații în entități mai mici care luate separat au putere mai mică decât cel care își impune voința. Este deseori întâlnită ca o strategie în care grupuri de putere mică sunt împiedicate să se unească și să devină mai puternice.

Cu toate că au obținut o creșterea salarială, medicii nu sunt mulțumiți de rezultatele negocierilor

Medicii nu au salutat propunerile guvernanților privind mărirea graduală a salariului în sistemul sanitar, într-o primă etapă cu 25 la sută, de la 1 octombrie.

”Medicii sunt revoltați. Nu am cerut justificarea plicului de la pacient, ci dublarea salariului”, a precizat Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România. Potrivit acestuia, medicii nu sunt deloc satisfăcuți de cei circa 200 – 300 de lei în plus, bani curați, care îi lasă practic tot la mila pacientului și care nu pot duce la dublarea salariului pentru toți doctorii, tarifele variind în funcție de localitate, specialitate medicală și competență…

Protestatarii din mediul virtual – respectiv grupul ”Medici gata de greva generală” de pe Facebook (cu peste 26.000 de membri), autointitulat ”Alianța medicilor pentru modernizarea în sănătate” – se arată de-a dreptul jigniți. Nici sindicaliștii timișeni de la Sanitas nu aplaudă poziția mulțumitoare a prim-vicepreședintelui Marius Sepi, care nu a protestat la propunerile guvernanților.

Într-un cuvânt, cele 25 de procente și elaborarea unui proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar – în cazul în care contribuțiile primite de la pacienți nu sunt condiționate, sunt oferite post-tratament și sunt fiscalizate -, au fost primite cu… huiduieli.

Revolta continuă

”Dorim negocieri în continuare. Vom face o cerere către ministrul sănătății la care trebuie să ne răspundă în 30 de zile. Nu ne mulțumește acest procent de 25 la sută. Ca medic spun că acest lucru nu rezolvă nici o problemă din sistemul sanitar.

Ca sindicalist, spun însă că orice creștere salarială este bine-venită. Dar în sindicate sunt doctori care trăiesc doar din salariu și așteaptă bonurile de masă. Cei 200 și ceva de lei pe care îi va primi în plus un medic primar la salariul actual de 2.000 de lei sunt insuficienți. E o problemă socială, pe care nu trebuie să o rezolve pacienții aducând bani de acasă.

Așa cum la parlamentari, angajați ai Guvernului și ai președinției s-au dublat salariile, așteptăm și noi o rezolvare mulțumitoare. Toată lumea știe cât te costă să fii tratat în spital”, a spus președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, Victor Eșanu. Nici sindicaliștii de la Sanitas nu sunt încântați de ”victorie”. ”Într-un fel ar fi o rectificare pozitivă a situației, dar să văd cât se va aplica. Noi am solicitat, anul acesta, o majorare salarială de minimum zece procente.

Vom analiza situația. Mai exact vom ști în noiembrie. Sistemul de salarizare trebuie bine gândit și analizat. În sănătate, 99 la sută nu mai suntem bugetari și trebuie altfel făcută salarizarea. Nu e corect să primim 25 la sută acum, același procent anul viitor și diferența până la încadrarea pe grila unică de salarizare până în anul 2017, inclusiv”, a precizat Livius Cârstea, președintele Sanitas Timiș.

În mediul virtual, reprezentanții Alianței Medicilor, grup inițiat de Letiția Coriu, susțin: ”Ce s-a întâmplat este o desconsiderare din partea celor care au participat la acele negocieri, pentru tot ce înseamnă actul medical în România și drepturile pacienților”. Aceștia din urmă sunt și ei de partea medicilor. ”Înțelegem perfect că răbdarea medicilor a ajuns la final. Sunt puțini, muncesc extrem de mult și sunt plătiți foarte prost.

Îmi doresc ca medicul care mă operează să nu se gândească în acel moment cu ce plătește facturile, îmi doresc să fie preocupat exclusiv de actul medical. Pacienții sunt alături de medici în ceea ce fac în acest moment și nu se vor întoarce împotriva lor. Ca pacient, îmi doresc în egală măsură tratamente performante, servicii medicale de calitate și medici bine pregătiți.

Nu aș vrea ca toți medicii valoroși să lucreze în străinătate.

 

Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania solicita Presedintelui Klaus Iohannis un Pact Național pentru Sanatate

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România își manifestă susținerea fata de medicul rezident Gabriela Profir din București, care a adresat recent o scrisoare președintelui României.

”În acest moment, mai mult ca oricând este nevoie de o reformă adevărată care să înceapă cu acordarea unui procent de minim 6% din PIB pentru sistemul de sănătate. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Președintelui României să inițieze pe modelul deja început un Pact Național pentru Sănătate, prin care toate partidele să fie de acord cu acordarea procentului de 6% din PIB pentru Sănătate. Considerăm că medicii din România lucrează în condiții grele, sunt forțați să acopere lipsurile și problemele din sistem și sunt plătiți extrem de prost. Aceste lucruri se răsfrâng în primul rând asupra pacienților care sunt beneficiarii sistemului. Susținem medicii, considerăm că noi, pacienții avem nevoie de specialiști bine pregătiți care să își desfășoare activitatea în mod eficient”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

COPAC consideră că realizarea acestui Pact Național pentru Sănătate este singura măsură care ar putea asigura o normalitate în sistem si pentru ca migrația medicilor să se reducă.

Biroul de presă

Sursa

 

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro