Norme Coca 2023 - 2024

Premierul Victor Ponta a anunțat marți o creștere cu 25% a salariilor din sistemul de Sănătate, începând cu 1 octombrie, urmată de alte 3 majorări pe parcursul a doi ani, astfel încât salariile să se dubleze față de cele de acum.
În plus, premierul a promis bază legislativă pentru ca medicii să poată primi plăți informale sau atenții de la pacienți.

Hotărârea Guvernului vine precipitat, la capătul a două zile de negocieri deschise după ce o amplă mișcare de protest, numită ad-hoc ”Medici pentru grevă generală”, transformată mai apoi în ”Alianța  Medicilor pentru modernizarea sănătății”, a fost declanșată pe Facebook de un grup de doctori de la Spitalul Universitar de Urgență București. Ralierea la protest a depășit chiar și așteptările inițiatorilor: grupul a ajuns în doar câteva zile la 26.000 de persoane.

Grupul medicilor de pe Facebook a reacționat prompt la oferta guvernamentală: aceștia nu consideră suficient procentul majorării și s-au declarat revoltați de propunerea premierului privind plăților informale, medicii insistând că ei cer reformarea din temelii a sistemului.

Medicii s-au delimitat, totodată, și de reprezentanții sindicatului care au negociat cu guvernul, acuzându-i pe aceștia că sunt complici la tentativa de legalizare a mitei.

Masura anuntata de guvern

Impactul bugetar al măsurii anunțate de guvern se ridică la 1,7 miliarde de lei anual.

Sursa de finanțare, a explicat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, o reprezintă economiile făcute prin introducerea cardului de sănătate şi din cele provenite din actualizarea preţurilor medicamentelor.

Săptămâna viitoare vor fi discutate atât OUG privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

Vor beneficia de această decizie aproximativ 181.000 de persoane din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autorităților publice locale (medici, asistente, personal tehnic, cei din asistența socială etc) şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

Pentru anul acesta, a spus premierul, fondurile sunt asigurate.

În prezent, salariul unui rezident este de numai 1.600 lei, iar al unui medic primar, de 2.200 lei. Lor li se adaugă plata pentru gărzile efectuate. Sunt cele mai mici salarii din Europa.

În plus, premierul Ponta a mai anunțat o modificare legislativă care va le va permite medicilor să primească “atenții” din partea pacienților, cu condiția ca acestea să fie date doar după încheierea servicilor medicale, și apoi să fie declarate și impozitate.

salarii medici europa AM

 

Proporțiile neașteptate ale protestului s-au soldat nu doar cu simpla majorare cu 25% a salariilor, ci și cu promisiunea autorităților de-a dubla veniturile în rețeaua ăpublică de Sănătate pe decurs de 2 ani, deși în discuțiile inițiale cu sindicatele, procentul total avansat era de numai 73% din actualul salariu. În plus, sindicatele obținuseră cota aplicabilă de la 01 octombrie în coantum de numai 10%.  .

De asemenea, guvernanții au promis modificarea legislației, astfel încât medicii să poată primi “atenții” de la pacienți, după tratament, intervenție chirurgicală, sumele primite urmând să fie declarate și impozitate.

Reactia protestatarilor de pe Facebook: Vrem reformarea sistemului, nu mita

Medicii protestari au reacționat prompt la oferta premierului și, la o oră de la prezentarea măsurilor, au anunțat că resping categoric legalizarea plăților informale, ei declarând încă de la începutul mișcării că o reformare a sistemului înseamnă, printre altele, venituri decente și ”fără plicuri” :

„Suntem pur si simplu scandalizati de desconsiderarea pe care Guvernul o arata nu doar fata de medici, dar si fata de pacienti prin incercarea de a legaliza spaga data doctorului. In nici o tara civilizata un pacient nu da o “atentie” medicului.

Am fost chiar de-a dreptul socati cand am auzit la televizor ca se va crea o lista de “norme” care, daca sunt respectate, va face ca mita data medicilor sa devina legala. Este inadmisibil ca intr-o Romanie moderna sa se mai vorbeasca despre un act medical in termeni de dare de mita, spaga sau plic, ori legalizarea acestor fapte.

Pozitia Aliantei Medicilor a fost clara de la inceput: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar in cadrul acestui proces de modernizare sa se rezolve si problema salarizarii. bani exista, dar trebuie bine administrati. Din start am spus ca suntem impotriva legalizarii mitei, o actiune degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient.

Ce s-a intamplat astazi este o desconsiderare, de catre toti cei care au luat parte la acele “negocieri”, pentru tot ce inseamna act medical in Romania si drepturi ale pacientilor.

In consecinta, pregatim in acest moment o reactie publica mai detaliata la cele prezentate de guvern si sindicate azi”.

De asemenea, ei acuză și liderii sindicali, despre care spun că nu îi reprezintă și au acceptat propunerile premierului Victor Ponta:

„Mai grav este ca sindicatele din domeniul medical, participante la “negocierile” cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinanta de legalizare a mitei. De partea cealalta, aceeasi reprezentanti sindicali declarau satisfacuti in fata camerelor de filmat ca au reusit sa obtine o marire de “25%” pentru toate persoanele ce lucreaza in domeniul sanitar”, se spune în mesajul postat de Grupul de Inițiativă al Alianței Medicilor.

Întregul răspuns poate fi citit pe pagina de Facebook -AICI

O miscare nascuta dintr-o falsa problema

medici spagaDeclanșatorul acestui protest al halatelor albe, cel mai amplu de până acum, a fost decizia, publicată pe 5 august în Monitorul Oficial, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care lămurea că medicii din sistemul public nu pot primi niciun cadou de la pacienți, fie înainte, fie după tratament, operație etc, fiindcă se consideră luare de mită, ei fiind, din punct de vedere penal, asimilați categoriei funcționarilor publici.

Majoritatea medicilor a înțeles în mod greșit că s-a retras statutul de profesie liberală, deși era vorba doar de statul lor din punct de vedere penal și de funcționari publici, așa cum sunt definiți ei în Codul Penal.

În plus, medicii au concluzionat că li se ia dreptul la plicul cu bani, un drept pe care însă nu l-au avut niciodată. Nu era permisă primirea de cadouri de la pacienți nici pe vremea lui Ceuașescu, și niciodată după 1989. „Medicul nu a avut şi nu are voie să primească nici un fel de plăţi, donaţii, cadouri în legătură cu îndeplinirea profesiei sale”, a explicat judecătorul Cristi Danileț, într-o postare pe blogul său, pe care o puteți citi AICI.

Manifestul miscarii pentru reformarea Sanatatii

Primele reacții din lumea medicală au fost de solidarizare anemică și de semnare a unei petiții pentru eliminarea medicilor din categoria funcționarilor publici.

letitia coriuPe 12 august, dr. Coriu Letitia Veronica (foto), de la Secția ATI din Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), a publicat pe Facebook o scrisoare în care cerea reformarea sistemul de sănătate, problema salariilor fiind doar una dintre cele ridicate de medic.

“În ultimii 25 de ani toate guvernele au luat bani de la sănătate şi i-au dat în altă parte, asumând faptul că pacientul vine cu plicul la doctor. Existenţa «plicului» este un mod degradant, atât pentru medic, cât şi pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o ţară modernă, şi care trebuie eliminat”, scria Letitia Coriu.

Ei i s-au alăturat alți doi colegi de la SUUB, medicul șef de la ATI – conf. univ. Dr. Copaciu Elena și dr.  Ilie George. Au deschis împreună pagina de Facebook intitulată“Medici pentru grevă generală”, care în două zile de weekend a adunat peste 10.000 de protestatari, luîndu-i prin surprindere pe inițiatori.

Luni, numărul membrilor grupului depășise pragul de 20.000 de persoane (aproape jumătate din numărul total al medicilor din România), în condițiile în care decizia ICCJ viza doar medicii de la stat, adică 13.500 de halate albe.

Era limpede că protestul medicilor de pe Facebook devenise deja o mișcare și trecuse mult dincolo de revendicarea unei simple măriri salariale, deschizând o fereastră de oportunitate ce nu trebuie scăpată.

“Principala cauza a lipsei unui sistem medical modern in Romania este clientelismul politic, iar de acest lucru sunt vinovate toate partidele.

Bugetul sanatatii este enorm, insa a fost constant administrat de oameni numiti numai pe criterii politice care au adus intregul sistem de sanatate in pragul colapsului actual.

Datorita proastei administrari a bugetului sanatatii de catre cei numiti politic nu sunt bani nu numai pentru salariile medicilor, dar nici pentru dotari elementare in multe spitale, ceea ce are efect negativ direct asupra sanatatii pacientilor”, scria Letiția Coriu în ceea ce avea să devină manifestul mișcării pentru reformarea sistemului sanitar.

alianta medicilor siglaLuni, liderii mișcării, inițiatorii paginii Medici pentru grevă generală, au decis că este nevoie de o formă de asociere și au înființat o altă pagină Facebook, Alianța Medicilor, după cum se va chema probabil asociația sau sindicatul pe care-l vor forma. Acum, miile de medici care au aderat la mișcare sunt în plină organizare, își caută liderii, schițează programe și revendicări ce s-ar putea transforma într-o agendă pentru discuțiile viitoare cu factorii de decizie, dar și într-un draft al unei viitoare reforme a sistemului.

În acest moment, pagina Medici gata de grevă generală numără aproape 26.000 de membri – medici, asistenți sociali, pacienți, jurnaliști etc.

Protestul a fost stimulat de recentele creșteri ale salariilor demnitarilor și de revenirea la pensiile speciale ale militarilor.

Sindicatele, repudiate de “medicii Facebook”

Până acum, mișcarea nu a trimis niciun reprezentant la negocierile cu Ministerul Sănătății. Letiția Coriu a explicat că invitația lui Nicolae Bănicioiu a sosit luni în jurul prânzului și nu era timp pentru pregătirea unei liste cu eventuale revendicări.

Au participat însă reprezentanți ai Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală de profil, de care medicii Alianței nici nu vor să audă, însă, chiar dacă unii dintre ei sunt, probabil, membri cu acte ai acesteia.

Sanitas are, potrivit liderilor săi, 112.000 de membri, din care aproximativ sunt medici, restul – asistente și personal tehnic din sistem.

Cei de pe Facebook acuză sindicatul că este și a fost complice cu guvernanții și nu a reușit să obțină mai nimic în care au încasat cotizații. În euforia lor, protestatarii consideră consideră inacceptabilă o majorare a salariilor cu 20%, anul acesta,  când în spate ai o armată de 25.000 de persoane hotărâte să meargă, de data aceasta, până la capăt.

Sindicatul – ingrijorat ca ramane fara oameni

marius sepiSentimentele sunt reciproce. Rămași fără trupe, liderii sindicali oscilează, atunci când încearcă să caracterizeze mișcarea, între manipulare și fenomen fără finalitate și periculos.

A apărut așa (mișcarea – n. red.), peste noapte, ne înjură. Să jignești Sanitasul, care de 25 de ani ține steagul sus… De 5 zile sunt doar pe telefoane, să dau explicații pentru că cineva de acolo, de pe Facebook, vrea grevă? Mă întreabă colegii: Noi, pe 1 septembrie, intrăm în grevă?

În sistemul public sunt doar 13.451 de medici. Cine sunt ceilalți de pe Facebook? Dacă sunt 200 de medici… Restul sunt cetățeni…

Pe Facebook ne alegem președintele, pe Facebook ne facem cumpărăturile… Eu știu dacă e bine? Unii dintre ei nu sunt reali și incită la niște lucruri care nu au legătură cu legea”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro, Marius Sepi.

Amintim că, până acum, aproape 1.300 dintre membri Alianței Medicilor și-au afișat pe pagina de Facebook numele și funcția, ceea ce contrazice supoziția prim-vicepreședintelui Sanitas.

În pofida epitetelor pe care le varsă la adresa liderilor de pe Facebook, Marius Sepi se declară dispus să colaboreze  cu mișcarea din virtual. În fond, spune acesta, dacă vor să facă o grevă, au nevoie de cunoscători și, mai ales, de un sindicat, potrivit legii.

„Incită medicii la grevă. Ok. Dar știu ce înseamnă să organizeze o grevă? Ne batem joc de legislație? Singurii care pot organiza o grevă sunt sindicatele din domeniu. Ei știu ce înseamnă asta? Ei s-au gândit ce se va întâmpla dacă moare un om? Că fac pușcărie?”, acuză Marius Sepi.

„Suntem pentru o creștere de salariu sustenabilă. Nu ne putem îmbăta cu apă rece, să-mi crească salariul cu 100% și apoi să pățim ca învățământul, să merg prin instanțe și să aștept patru – cinci ani, ca să-i văd. Am obținut de la Bănicioiu o creștere cu 73% etapizată, sunt discuții, ce vor?”, mai spune prim-vicepreședintele Sanitas, grăbindu-se spre o nouă negociere la minister.

Revendicarile protestatarilor Facebook

Protestatarii nu au elaborat încă o listă definitivă a revendicărilor lor, dar există un draft cu 53 de puncte, unde dr. Bogdan Pop, medic specialist medicina de familie, a adunat toate propunerile postate pe pagina Alianței și considerate valabile.

Deocamdată, sunt amestecate măsuri care privesc transparența administrării spitalelor cu organizarea admiterii în facultățile de medicină, apar și solicitări insuportabile pentru economia de azi (o alocare procentuală din PIB pentru sănătate ce depășește nivelul din Cehia sau Polonia, țări cu indicatori superiori celor din România).

Vă prezentăm câteva dintre solicitările Alianței Medicilor, lista definitivă (la stadiul actual) poate fi vizualizată AICI.

  • Alocarea pentru sanatate a unui procent de 8 % din PIB (pentru 2015, procentul  este de 4% – n. red.)
  • Cheltuielile pe care le efectueaza fiecare spital in parte, sa poate fi supuse verificarii de catre orice cetatean, care contribuie la sistemul de sanatate. Managerii spitalului sa fie alesi pe criterii de competenta, si cu reevaluari periodice ale activitatii cu demonstrarea cheltuielilor si investitiilor facute de spital. Aceste cheltuieli si investitii vor fi complet transparente si vor putea fi verificate de catre orice persoana, fie pacient, medic sau alte categorii de contribuabili, in baza accesului la informatie publica.
  • Intocmirea unei grile de salarizare separat prin act normativ
  • Cea mai prost platita garda va fi de 302,4 lei – pentru medicul rezident, si va fi garda din timpul saptamanii si cea mai bine platita garda va fi cea de la finalul saptamanii de sambata pana duminica pentru medicul primar in functii de conducere : 1.126 de lei.
  • Includerea orelor de garda ca vechime in munca si specialitate.
  • Asigurarea unui timp liber necesar refacerii dupa garzi – de minim 24 de ore, pentru a evita surmenajul suplimentar al cadrelor medicale.
  • Numarul minim de zile de odihna anual sa fie de 30 de zile lucratoare.
  • Decontarea cheltuielilor ce tin de specialitatea medicului: conferinte, decontarea cheltuielilor cu transportul public, privat la si de la locul de munca, carti, un laptop pe an.
  • Introducerea unor sisteme de pensii pentru medici, pensia minima pentru un medic specialist fiind de 2.500 de lei.
  • Asigurarea unui centru national de perfectionare, ca si institut independent, care sa organizeze cursurile de perfectionare in domeniul sanitar.
  • Cresterea importantei preventiei, a asistentei medicale primare, consilierea periodica a pacientilor stabilita prin lege, cu ierarhizarea asistentei medicale primare si a celei spitalicesti.
  • Numarul locurilor la universitatile de medicina si farmacie precum si la nivelul facultatilor de medicina din cadrul anumitor universitati sa se aloce in functie de necesarul de medici, farmacisti, stomatologi, asistenti medicali, s.a.m.d. pentru a evita situatiile in care se vor afla absolventii ulterior in imposibilitatea gasirii unui loc de munca. Admiterea in facultati se va face pe baza de examen cuprobele stabilite si cu indeplinirea criteriului de a avea o medie de bacalaureat de minim 7.
  • Clarificarea statutului juridic al medicului, cu propunerea de a separa medicul care un contract de angajat in cadrul unei institutii publice si medicul privat care are posibilitatea de a fi angajat la o institutie privata sau de a colabora cu o institutie privata sau de stat in baza unui contract de prestari servicii.
  • Contributia la bugetul asigurarilor de sanatate sa fie 7,3 % din salariul brut (în cazul medicilor – n. red.)

Protestele din Europa – mai radicale: medicii au mers pana la demisie

Din postările pe site-ul Alianței, se conturează ca metodă de presiune asupra guvernanților strategia demisiilor, folosită de alte state post-comuniste, acum mai mulți ani.

Primii au fost polonezii, în 2007, când circa 2.000 de medici au demisionat.
Au urmat medicii din Slovacia, Cehia și Ungaria, între 2010 și 2011, toate state cu deficit de personal în sistemul sanitar, din cauza exodului spre Vestul Uniunii – fenomene pe care-l străbate și România.

O mișcare periculoasă, fiindcă au existat peste tot controverse publice privind etica acestor tactici ce i-au transformat pe pacienți în ostatici ai unei lupte pentru salarii.

Protestele au dus la majorări salariale, dar niciunde nu a fost vorba despre salturi precum cel revendicat în România. Pe de altă parte, în niciuna dintre țările de mai sus nu a existat o plasare a medicilor atât de jos în ierarhia veniturilor bugetarilor sau o diferență atât de mare între salariile lor și cele ale demnitarilor

 

Sursa

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro