Norme Coca 2023 - 2024

Numărul femeilor care nasc înainte de termen crește de la o lună la alta. Una din zece gravide nu renunță la fumat nici măcar în ultimul trimestru de sarcină, asta fiind o cauză importantă a nașterilor premature, alături de alcool, obezitate sau lipsa controalelor medicale periodice. Potrivit statisticilor, jumătate dintre copiii care mor în primele săptămâni de viață sunt născuți prematur.

Spitalele din județul Vaslui se confruntă cu tot mai multe cazuri de nașteri premature. Situația este similară în toată Moldova, iar cadrele medicale spun că nu s-au mai confruntat cu o astfel de ipostază și sunt nevoite să țină câte doi copii în incubator.
Una dintre principalele cauze care duc la nașterea prematură, spun specialiștii, este fumatul în timpul sarcinii. Una din zece gravide nu renunță la acest viciu, nici măcar în ultimul trimestru. Obezitatea, consumul de alcool, dar și faptul că mamele nu merg la controale medicale sunt alte cauze ale nașterii înainte de termen. Cadrele medicale spun că sunt depășite de situație și fac cu greu față în condițiile în care și personalul medical este insuficient în spitale. Așa se face că sunt situații când o asistentă trebuie să aibă grijă de 18 bebeluși.

Potrivit statisticilor, jumătate dintre copiii care mor în primele săptămâni de viață sunt născuți prematur. De altfel, procentul acestor nașteri în România este de 8%, în comparație cu 6% – media în alte țări europene.

Situația fondurilor destinate nou-născuților prematuri a devenit deosebit de critică, punând în pericol viețile copiilor aflați într-o condiție medicală de maximă vulnerabilitate. Anual, în țară, se nasc între 20.000 și 24.000 de bebeluși a căror supraviețuire a încetat să mai fie o preocupare pentru reprezentanții statului român, care au discutat deja despre reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din spitale.

Spitalele din județul Vaslui sunt într-o situație extrem de dificilă, datorită bugetului insuficient alocat pentru menținerea funcționalității echipamentelor medicate, pentru materialele necesare și pentru urgețe. Rata mortalității infantile, în România, este pe primul loc în Uniunea Europeană. Organizația Salvați Copiii susține că o treime din aceste decese pot fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. Reducerea bugetului alocat acestor secții pediatrice reprezintă o sabotare a eforturilor celor implicați direct în salvarea acestor vieți.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro