Norme Coca 2023 - 2024

Medicii nu insista doar pe depistarea sa prin analize specifice, ci in primul rand pe determinarea a doua proteine produse doar daca celulele din colul uterin sunt afectate iremediabil de virus.

"Trebuie sa constientizam ca eu ca femeie trebuie sa merg o data pe an, dupa inceperea vietii sexuale la consultul genital si doctoral. Trebuie obligatoriu sa imi fac Papanicolau si ecografia endovaginala pentru ca fara aceste informatii nu pot sa stau linistita ca sunt sanatoasa", explica Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

Leziunile la nivelul colului uterin pot fi detectate in urma banalului test Papanicolau. Le puteti identifica dupa denumirea CIN, de pe buletinul de analiza. Atentie: prezenta lor nu inseamna ca aveti cancer. Insa, in functie de pontentialul de conversie, leziunile primesc grade de severitate - CIN1, CIN2, CIN3.

Un rol important in aparitia lor il are virusul HPV. Se stie ca 80% dintre femeile tinere ajung sa fie infectate, dar reusesc sa elimine agentul infectios.

"Se considera ca in 80% dintre cazuri virusul se elimina spontan, dar sa nu uitam ca exista si risul de reinfectare", spune Mioara Ionescu, medic primar anatomie patologica.

Pentru ca virusul se transmite prin relatii intime. Pe de alta parte, poate fi, intr-adevar, eliminat spontan. Dar, inainte de a capitula in fata sistemului imunitar, are timp sa lezeze colul uterin. HPV nu traieste in sange, ci in tesuturile colului ori ale vaginului. In prezent, exista teste care arata daca virusul a apucat sa faca pagube.

"Tot imunohistochimia ne arata daca o oncoproteina dintr-un virus, oncoproteina p 16 este prezenta sau nu. De ce? Se poate intampla ca virusul sa fi trecut pe acolo sa fi provocat daune si sa se fi eliminat spontan", spune Mioara Ionescu, medic primar anatomie patologica.

Specialistii din intreaga lume si-au pus intrebarea de ce anumite femei au avut infectia virala, dar fara leziuni ori cu leziuni minore, care au evoluat spre vindecare. Iar altele dezvolta leziuni pre-canceroase si apoi chiar cancer de col uterin.

"Explicatia pana in momentul de fata este ca sunt situatii in care virsul patrunge in genomul si se multiplica si este greu de rezolvat si situatii in care nu patrunde in genom si este expulzat", explica medicul.

Genom, adica informatia genetica prezenta in fiecare celula. Virusul intra, asadar, in creierul celulelor infectate. Elibereaza doua proteine - E6 si E7 - care impiedica apoi actiunea genelor reparatoare. Asa apar celulele modificate, ce vor duce la cancer.

Analizele sunt posibile si in Romania, daca descoperiti o leziune pe colul uterin cu risc mare de transformare maligna. Mai exact, de tip CIN 3. Testele dau indicatii clare in privinta tratamentului ulterior. Dar, ca sa beneficati de tot ce stie medicina la ora actuala, trebuie sa mergeti la un examen Papanicolau o data pe an. Sau chiar o data la sase luni, daca ginecologul o recomanda.

La ora actuala, pot fi identificate si tratate in procent de suta la suta leziunile pre-canceroase ale colului uterin. Cu toate acestea, in Romania, aceasta afectiune este a doua cauza de mortalitate la femei, dupa cancerul de san.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro