Norme Coca 2023 - 2024

Autor  Daniela Serb   Sursa  adevarul.ro

În ultimul timp, cu precădere pe internet, dar şi pe diverse canale media, au început să apară tot felul de informaţii neavizate, venite mai ales de la persoane fără nicio pregătire medicală, referitoare la mamografie şi utilitatea ei în depistarea cancerului de sân. Amploarea discuţiilor i-a făcut pe unii medici să ia atitudine si să intervină cu precizări şi lămuriri absolut necesare care să determine pacienţii să ia decizii corecte la timp. Dr. Elena Claudia Teodorescu, doctor in ştiinte medicale, medic primar radiologie şi imagistică medicală, este unul dintre ei. Ea a explicat pentru „Weekend Adevărul“ cum decurge o mamografie, cât de eficientă este această investigaţie în depistarea cancerului mamar şi care este alternativa. Medicul a invitat doamnele să nu lase sănătatea sânilor la voia întâmplării.

„Weekend Adevărul“: În ultima vreme, au apărut în spaţiul public tot felul de afirmaţii care au pus sub semnul întrebării siguranţa mamografiei. În ce constă această investigaţie medicală?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Mamografia este o metodă radiologică de investigare a sânilor, care foloseşte raze X pentru a reda o imagine a acestora. Mamografia este realizată cu ajutorul unui aparat numit mamograf. În timpul mamografiei, fiecare sân este aşezat pe rând pe o placă/detector, se efectuează compresia sânului, mamograful emite o foarte scurtă cantitate de raze X şi se obţine o imagine a acestuia, imagine care este interpretată de medicul radiolog. Cu ajutorul mamografiei, medicii pot observa dacă există modificări, adică semne ale unor afecţiuni benigne sau maligne ale sânului, respectiv cancer mamar.

Ce beneficii aduce pacientului?

Beneficiul principal al mamografiei, ca şi în cazul ecografiei mamare, este că ne permite nouă, medicilor, să diagnosticăm incipient afecţiunile mamare, inclusiv cancerul mamar, înainte ca acestea să se dezvolte şi să se agraveze. În plus, mamografia este singura metodă care poate să detecteze şi să caracterizeze microcalcificările care, uneori, pot fi singurul semn de cancer mamar.

Începând cu ce vârstă este indicată această investigaţie şi cât de des trebuie făcută?

Mamografia este metoda principală de examinare a sânilor la femei după vârsta de 40 ani şi este metoda de screening unanim acceptată pentru cancerul mamar. Aş vrea să precizez că acesta este cel mai frecvent tip de cancer la femei, pentru toate categoriile: cu risc obişnuit de cancer mamar şi cu risc crescut de cancer mamar. Pentru pacientele asimptomatice şi fără risc crescut – adică istoric de cancer mamar personal sau în familie, medicii recomandă ca mamografia să fie efectuată din doi în doi ani. Pentru femeile cu risc crescut, mamografia se efectuează anual. În anii când nu se face mamografia, pentru a limita iradierea la care este expusă pacienta, se poate face o ecografie mamară.

CE DECONTEAZĂ STATUL

Este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate?

Doar mamografia clasică, analog, este decontată în majoritatea spitalelor de stat şi în unele clinici private. Tehnicile avansate mamografice digitale şi digitale cu tomosinteză nu sunt. Dar multe paciente preferă să plătească o sumă considerabilă pentru o mamografie digitală cu tomosinteză, pentru un diagnostic oferit de un medic supraspecializat, pe un mamograf digital de ultimă generaţie.

Explicaţi-ne diferenţele între mamografia clasică şi cea digitală cu tomosinteză.

Mamografia clasică, analogă, pe film radiologic, e o tehnologie existentă de zeci de ani, ce rămâne însă cea mai utilizată mamografie în România, deoarece majoritatea laboratoarelor încă au mamografe clasice. Există apoi mamografia digitală, ce realizează o captare digitală a structurii sânului, medicii putând obţine imagini mult mai clare, ce permit un diagnostic mai eficient. În ultimii ani, a apărut şi mamografia digitală cu tomosinteză 3D, care realizează o hartă tridimensională a sânului, oferind medicilor radiologi zeci de imagini, „felii“ de un milimetru din adâncimea sânului, ce pot fi analizate pentru identificarea şi caracterizarea eficientă a leziunilor. Este extrem de utilă în cazul femielor cu sânii denşi. Studiile recente au demonstrat că mamografia digitală cu tomosinteză descoperă cu 41% mai multe cancere mamare invazive comparativ cu mamografia 2D. Cancerul mamar invaziv este cea mai periculoasă formă.

Ce se întâmplă, practic, într-un sân bolnav?

citeste-mai-departe

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro