Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de familie ameninţă că vor da în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru nerespectarea legislaţiei referitoare la transparenţa decizională. Între timp, ei îşi menţin refuzul de a semna contractele pentru decontarea serviciilor oferite pacienţilor, pe motiv că nu au fost chemaţi la consultări. Au fost mai multe etape de consultări – spun însă, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

De la 1 iulie, românii care au asigurare medicală ar putea fi nevoiţi să plătească pentru consultaţii şi reţetele prescrise de medicii de familie. Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, doctor Rodica Tănăsescu este de părere că legislaţia în privinţa medicinei de familie trebuie modificată.

rodica_tanasescu

Rodica Tănăsescu: Sunt o mulţime de imputări, care nu au ca vinovat medicul, unica vină a medicului fiind aceea că şi-a respectat şi ajutat pacientul. Există nevoia de a modifica legislaţia în profunzime, pentru că în toată ţara, mii de colegi au imputări extrem de importante.

Medicul mai precizează că organizaţia profesională pe care o reprezintă nu a primit forma finală a contractului cadru şi că în situaţia în care medicii nu vor semna noile contracte sunt de acord să se prelungească actualul contract cu încă o lună pentru ca pacienţii să nu sufere.

Pe de altă parte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îşi exprimă nedumerirea faţă de recentele afirmaţii ale medicilor de familie şi precizează într-un comunicat de presă că au avut loc mai multe runde de consultări cu reprezentanţii acestora pe tema contractului cadru.

Sursa

Comunicat de presă - Sfidare sau ignoranță

22 iunie 2016 Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atrag atenția asupra unui nou abuz al CNAS! Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are obligaţia, asumată prin contract, de a face plăţile pentru facturile depuse la începutul lunii pâna la data de 20 a lunii curente. Aceste sume sunt necesare cabinetelor noastre pentru plata la termen a taxelor și impozitelor către stat, precum și a salariilor angajaților noștri.

În această lună, CNAS a decis, fără să ofere o justificare partenerilor contractuali, ignorând contractul semnat și propria legislaţie, să nu plătească la termen, ci să amâne plăţile la o dată ulterioară, încă neprecizată. Cu alte cuvinte, un contract valid, în derulare, este ignorat de o instituţie a statului. Nu ar fi prima dată şi în mod cert, nu va fi ultima. Ceea ce este nou e că acest lucru se petrece cu 10 zile înainte de intrarea în vigoare a noului contract, ca o măsură suplimentară de presiune asupra medicilor de familie. Tot „întâmplător” este convocată astăzi şi o şedinţă cu preşedinţii caselor judeţene. Nu ştim care este mobilul acestei convocări, dar putem presupune că are legătură cu implementarea noului contract-cadru și cu procedurile de contractare cu furnizorii de servicii medicale din România. De asemenea, presupunem că se stabilește o strategie de intimidare a medicilor de familie, prin metodele deja cunoscute: telefoane către medici, trimiterea echipelor de control pe teren, denigrarea în presă a medicilor de familie.

Ca semn de respect faţă de partenerii de contract ar fi fost simplu pentru CNAS să ne comunice motivul întârzierii plăţilor. Dar CNAS a procedat, la fel ca şi în alte dăţi, cu o totală lipsă de transparenţă, pentru a ascunde incompetenţa şi abuzul.

Ca şi în cazul defectelor SIUI, abia când medicii de familie au ameninţat cu acţiune în instanţă, CNAS a început să anunţe problemele importante, e adevărat rar şi fără a rezolva ceva.

Anunțăm CNAS că nu ne mai lăsăm intimidați prin astfel de acțiuni de sorginte totalitară și că ne rezervăm dreptul de a utiliza toate căile legale pentru a sancţiona comportamentul abuziv al CNAS, ignorarea legislaţiei, încălcarea contractelor şi lipsa de respect faţă de partenerii de contract.

Medicii de familie sunt deciși să nu semneze contractul, un contract pe care CNAS e prima care nu îl respectă!

 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

 

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice. 

 SNMF

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro