Domnule Director CIURCHEA ce ne facem cu cardul de sanatate? In toata tara se lucreaza OFF LINE .Previous Article
IN ATENTIA SPECIALISTILOR DIN SANATATE: Medicamentului Distonocalm va lipsi in perioada urmatoare de pe piața localaNext Article

10 la suta din banii Casei de Sanatate se duc la medicina primara ?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
10 la suta din banii Casei de Sanatate se duc la medicina primara ?
Related Articles

Medicii de familie din judetul Bacau primesc de la Casa de Asigurari de Sanatate, lunar, circa 35 miliarde de lei vechi. In total sunt 286 de cabinete de medicina primara. Din bugetul sistemului de sanatate, aceasta ramura “manânca” 10%. In comparatie, spitalele de stat primesc pentru serviciile efectuate, anual, 205.534 mii lei (41,67% din buget).

În comparatie cu celelalte servicii din Sanatate, medicina de familie beneficiaza de un sistem diferit de plata. Veniturile unui medic de familie se compun din valorile obtinute „per capita” (pentru persoanele asigurate inscrie pe lista) si din valorile obtinute „per serviciu”, care pot fi efectuate si pentru persoanele neasigurate conform pachetului minimal de servicii. Concret, intr-un cabinet al medicului de familie, asiguratii beneficiaza de: servicii medicale de preventie si profilaxie, servicii medicale la domiciliu, servicii medicale aditionale, activitati de suport (concedii medicale, bilete de trimitere, retete, adeverinte pentru copii, in caz de imbolnavire, adeverinte pentru copii necesare la inscrierea la scoala, certificatul medical constatator al decesului etc) si servicii de administrare de medicamente, redeventa, asigurarile de malpraxis etc.

Topul veniturilor medicilor de familie din judet pe ultima luna

În judetul Bacau, 286 de medici de familie au semnat contract de finantare a serviciilor medicale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Potrivit rapoartelor întocmite de CJAS, cel mai „prosper” medic de familie este dr. Costin Tintaru (din comuna Berzunti), caruia i-a fost virata, in ultima luna de raportare, ianuarie 2016, suma de 20.832 lei. Pe locul al doilea se claseaza dr. Adina Monica Radu (Bijghir – Buhoci), cu 19.642 lei. La polul opus sunt medici cu pacienti mai putini pe lista: dr. Livia Folea (Manastirea Casin), cu un venit pe luna ianuarie de 6.220 lei, dr. Cristina Chiribau (Beresti – Bistrita), cu 5.665 lei decontati luna trecuta, si dr. Monica Ene (Holt – Letea Veche) cu un venit decontat de 3.958 lei. În total, într-o singura luna, medicilor de familie le este decontata suma de 3.500 mii lei (35 miliarde lei vechi).

„Din veniturile incasate de cabinet, medicul de familie plateste tot ce inseamna cheltuieli de administrare si functionare, utilitati, servicii de internet si telefonie, birotica, piese de schimb, reparatii, medicamente din aparatul de urgenta, tipizatele de certificate medicale si prescriptii medicale, cheltuieli cu salariile, impozitele la stat etc.”
Dan Stoica, director executiv Contractari la CJAS Bacau

Daca la inceputul anului 1999, când s-au incheiat primele contracte cu medicii de familie, in 13 comune din judet nu era medic, acum toate comunele sunt asigurate cu cel putin un medic de familie. In listele lunare, raportate de catre reteaua medicinii primare din judet, liste afisate si pe site-ul CJAS Bacau, suma totala, anuala, decontata este de 42.350 mii lei. „Asta inseamna circa 10 la suta din bugetul total al Casei de Sanatate. Ca sa se inteleaga raportul, spitalele cu paturi primesc 41,67 la suta. La inceput, când s-au incheiat primele contracte cu medicii de familie, bugetul alocat era de 14 la suta. Intre timp, a crescut si numarul medicilor de familie si s-a si micsorat lista de asigurati, prin plecarea lor in strainatate”, mai explica Dan Stoica, director executiv la CJAS Bacau.

La tara, e mai bine

Evident ca in zonele populate, in special in mediul rural, in comunele cu un numar mare de locuitori, veniturile cabinetelor medicilor de familie pot ajunge si sume de 20.000 de lei / luna. Cert este ca, din totalul de 286 de medici de familie aflati in contract cu CJAS Bacau, mai bine de jumatate (197 dintre ei), primesc lunar de la CJAS Bacau peste 10.000 de lei. Plata se face lunar, in baza raportarilor electronice ale medicilor de familie si a validarilor acestora de catre sistem.

„Deocamdata, inca e bine. Si vorbesc din punctul de vedere al unui medic de familie care este in sistemul de sanatate pe medicina primara inca de la inceput. Numai ca trebuie sa se inteleaga ca din acesti bani, decontati de CJAS Bacau, daca ramân 4.000 de lei pentru medic, e bine. Iar o asistenta, eu am angajate doua, abia ia 2.000 de lei. Eu unul, sunt multumit. Nici nu vreau sa plec peste hotare, desi acolo salariile sunt mult mai bune, pentru ca sunt un bun român. In plus, m-am implicat foarte mult in aceasta activitate si sunt mândru de ce am realizat pentru comunitatea in care lucrez”, ne-a declarat dr. Costin Tintaru, din comuna Berzunti, medic de top in decontarile de la CJAS Bacau.

Venituri „per capita” si „per serviciu”

Plata „per capita” in medicina primara se calculeaza în puncte. Tuturor persoanelor aflate în evidentele medicilor de familie le corespunde un anumit punctaj. Cei mai bine „platiti” sunt copiii intre 0 – 3 ani si persoanele de peste 60 de ani. Aceste categorii au fost cotate de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu 11,2 puncte. Persoanele cu vârste cuprinse între 4 si 59 de ani primesc 7,2 puncte.

Totul înmultit cu 4 lei, cât reprezinta valoarea unui punct. Trimestrial, acest punct se regularizeaza, in functie de bugetul alocal si numarul de puncte obtinute. La venitul pe care un medic de familie îl încaseaza lunar, sumele din plata „per capita” reprezinta cel putin 50 la suta din total. Acestora li se adauga plata efectiva a serviciilor prestate. De exemplu, o consultatie pentru un pacient intre 18 si 39 de ani este cotata cu 5,5 puncte, o consultatie a unui copil abia nascut – 15 puncte, vizita la domiciliu a unei lehuze la nastere – 15 puncte, vizita la domiciliu a unei lehuze la 4 saptamâni de la nastere – 5,5 puncte, monitorizarea unei boli cronice – 6 puncte, constatarea decesului la domiciliu – 15 puncte, consultatie pe o situatie de urgenta – 15 puncte etc.

Pareri pro si contra

Este medicina de familie o structura necesara in sistem? Unii zic da, altii ba. Sunt asigurati care prefera sa plece la un alt medic, mai ales ca legea le permite, altii au medic de familie de ani de zile. „Eu am fost nevoit sa ma mut de la medicul meu de familie. La momentul la care l-am rugat sa-mi transcrie o reteta si a refuzat, mi-a zis sa il reclam la Directia de Sanatate Publica daca nu-mi convine. Imi dadea foarte greu o trimitere la laboratorul de analize sau la specialist. Mi-a recomandat sa nu mai vin lunea la control pentru ca e o zi mult prea aglomerata. Asa ca am decis sa-mi retrag dosarul de la el. Si atunci, a trimis dosarul meu medical foarte greu la noul medic, inca o dovada de sicana”, ne-a declarat Mihai Popescu, un bacauan, din zona de nord a orasului. „La mine e bine. E adevarat ca si medicul e tânar, abia intrat in sistem, care isi da tot interesul sa ne fie bine. Nu m-am confruntat cu situatii limita sau critice care sa ma determine sa ajung la medic, dar sunt multumita de serviciile oferite. Atât cât am avut nevoie”, ne-a spus si Mariana Cozma, o alta asigurata, de pe lista unui medic din zona Narcisa. Medicina de familie este specialitatea care asigura asistenta medicala primara si continua, prin actiuni preventive, educationale, terapeutice si de recuperare.

„Sa stiti ca banii decontati de la CJAS Bacau nu intra in buzunarul medicului. Eu, da, poate câstig mai bine decât alti colegi de-ai mei, dar am si multi asigurati pe lista. In plus, tin si un centru de permanenta. Banii de care vorbiti intra pe cabinet. De aici sunt platite toate cheltuielile: salariile asistentelor, a femeii de serviciu si a altor persoane angajate – contabil, informatician, taxele si impozitele la stat, utilitatile, papetaria de cabinet, reparatiile din cabinet. Numai ca de la an la an aceste venituri scad, in contextul in care numarul de activitati pe care le derulam creste. Iar raportat la salariul minim, valoarea punctului dupa care suntem platiti e neschimbat de trei ani. Sa va dau un exemplu: in Franta, salariul minim este de 1.600 euro, iar punctul pentru medicul de familie este de 23 euro. La noi, salariul mediu e de 1.050 lei, iar punctul de nici 5 lei.”
dr. Catalin Andriescu, medic de familie in Stanisesti si presedintele Asociatiei medicilor de familie Bacau

„Poate ca pentru mine e mai usor, ca locuiesc in comuna, am cabinetul in casa, am si spor de rural de 40 la suta. Ma descurc, dar platesc si doua asistente, si femeie de serviciu, contabil, operator IT, sofer. Cred ca la oras e mai greu, la fel si pentru colegii care abia intra in sistem si care trebuie sa-si faca lista de asigurati. In plus, eu sunt singurul medic pe comuna. Cine sa vina la aceste distante, in mediul rural?”
dr. Iudita Zorila, medic in comuna Rachitoasa

„Da, e adevarat, sunt unul din medicii care nu primeste foarte multi bani de la CJAS. Am pâna in 800 de asigurati pe lista. Nu am ce sa comentez. Spun doar ca ma descurc.”
Livia Folea, medic in comuna Manastirea Casin

 

Sursa

 

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

ACTIVITATEA MEDICULUI

Medicii de familie: În țara asta nu poate să facă medicul chiar tot ce nu e în stare să facă statul

Medicii de familie: În țara asta nu poate să facă medicul chiar tot ce nu e în stare să facă statul   0

Concediu şi indemnizaţie lunară de hrană, tratament garantat și gratuit și suport psihologic: sunt măsurile de care ar urma să beneficieze bolnavii de tuberculoză din România, după ce deputații au [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Varianta britanică a coronavirusului este semnificativ mai periculoasă decât tulpina Covid, potrivit unui nou studiu

Varianta britanică a coronavirusului este semnificativ mai periculoasă decât tulpina Covid, potrivit unui nou studiu   0

read more
Care este eficienţa vaccinului Johnson&Johnson. România va primi opt milioane de doze

Care este eficienţa vaccinului Johnson&Johnson. România va primi opt milioane de doze   0

read more
Concluziile primului studiu post-vaccinare din România: Persoanele care s-au infectat cu COVID să facă o singură doză de vaccin

Concluziile primului studiu post-vaccinare din România: Persoanele care s-au infectat cu COVID să facă o singură doză de vaccin   0

read more
De ce apare efectul „piele de găină“ şi ce se întâmplă în organism

De ce apare efectul „piele de găină“ şi ce se întâmplă în organism   0

read more
Gheorghiță: Femeia care a avut reacția de tip anafilactic după vaccinare va fi externată. Astfel de reacții sunt extrem de rare

Gheorghiță: Femeia care a avut reacția de tip anafilactic după vaccinare va fi externată. Astfel de reacții sunt extrem de rare   0

read more
Un medic cere regândirea strategiei naționale: Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID. Anul trecut făceam rabat de la dezinfecţie

Un medic cere regândirea strategiei naționale: Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID. Anul trecut făceam rabat de la dezinfecţie   0

read more
GRAFICE. INSP: Tulpina britanică circulă în jumătate din județe. E probabilitate mare să cuprindă toată țara în viitorul apropiat

GRAFICE. INSP: Tulpina britanică circulă în jumătate din județe. E probabilitate mare să cuprindă toată țara în viitorul apropiat   0

read more
Adevărul Live de la 14.00: Vaccinarea anti-COVID-19, pe
înţelesul tuturor

Adevărul Live de la 14.00: Vaccinarea anti-COVID-19, pe înţelesul tuturor   0

read more
Valeriu Gheorghiță: România va primi din aprilie vaccinuri anti-COVID de la Johnson & Johnson

Valeriu Gheorghiță: România va primi din aprilie vaccinuri anti-COVID de la Johnson & Johnson   0

read more
Pfizer şi Moderna vor creşte spectaculos numărul
vaccinurilor livrate

Pfizer şi Moderna vor creşte spectaculos numărul vaccinurilor livrate   0

read more
Cine trebuie să facă analize pentru tiroidă şi cât trebuie să plătească pentru un set complet

Cine trebuie să facă analize pentru tiroidă şi cât trebuie să plătească pentru un set complet   0

read more
90% din durerile de cap nu au complicaţii. Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă

90% din durerile de cap nu au complicaţii. Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă   0

read more
(P) Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

(P) Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională   0

read more
Un om ajunge să aibă câte 80.000 de gânduri pe zi, iar 80% dintre ele sunt negative. Psiholog: 97% din griji sunt adesea exagerate

Un om ajunge să aibă câte 80.000 de gânduri pe zi, iar 80% dintre ele sunt negative. Psiholog: 97% din griji sunt adesea exagerate   0

read more
Cât vom mai purta mască? Valeriu Gheorghiță: Datele, inclusiv din România arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi

Cât vom mai purta mască? Valeriu Gheorghiță: Datele, inclusiv din România arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi   0

read more
Ministerul Sănătății face planuri pentru valul 3 al pandemiei în România

Ministerul Sănătății face planuri pentru valul 3 al pandemiei în România   0

read more
România trimite în Slovacia 5 medici şi 9 asistenţi medicali după solicitarea de asistenţă lansată de autorităţile din Bratislava

România trimite în Slovacia 5 medici şi 9 asistenţi medicali după solicitarea de asistenţă lansată de autorităţile din Bratislava   0

read more
Mihaela Bilic, despre medicamentele pentru slăbit: Chimia ne ajută, dar vine la pachet cu efecte colaterale

Mihaela Bilic, despre medicamentele pentru slăbit: Chimia ne ajută, dar vine la pachet cu efecte colaterale   0

read more
INTERVIU Dr. Mircea Dediu,
medic oncolog:

„Abordarea multidisciplinară e esenţială pentru
managementul adecvat al pacientului oncologic“

INTERVIU Dr. Mircea Dediu, medic oncolog: „Abordarea multidisciplinară e esenţială pentru managementul adecvat al pacientului oncologic“   0

read more
Valeriu Gheorghiță: Numărul persoanelor vaccinate a depășit azi numărul celor infectate cu coronavirus

Valeriu Gheorghiță: Numărul persoanelor vaccinate a depășit azi numărul celor infectate cu coronavirus   0

read more
În cât timp ar putea avea românii spitale decente, dacă reformele și modernizarea ar începe chiar azi

În cât timp ar putea avea românii spitale decente, dacă reformele și modernizarea ar începe chiar azi   0

read more
Valeriu Gheorghiță: În acest moment, în stocuri nu mai avem nicio doză de la Moderna. O să mai primim, dar îl stocăm pentru rapel

Valeriu Gheorghiță: În acest moment, în stocuri nu mai avem nicio doză de la Moderna. O să mai primim, dar îl stocăm pentru rapel   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.