Norme Coca 2023 - 2024

Cardul de sanatate, care contine datele de identificare ale asiguratilor care au implinit 18 ani si in baza caruia ar urma sa se deconteze toate serviciile medicale, va incepe sa fie distribuit la nivel national din 20 septembrie prin Posta Romana. In lunile septembrie si octombrie vor fi distribuite cardurile tiparite pentru 12,5 milioane de asigurati. Cardul national va deveni obligatoriu incepand de anul viitor la accesarea oricarui serviciu medical, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

  • "In lunile septembrie si octombrie vor fi distribuite cardurile tiparite pentru 12,5 milioane de asigurati. In urmatorii patru ani va continua tiparirea si distribuirea cardurilor pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani  si/sau vor dobandi calitatea de asigurat", a anuntat vineri CNAS care a incheiat cu Posta Romana contractul-cadru pentru serviciile de distribuire a cardului de sanatate la nivel national pentru o perioada de patru ani.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, vineri, ca "dupa data de 20 septembrie cardurile nationale de sanatate vor incepe sa ajunga la asigurati, in conditiile in care au fost deja tiparite peste 9,5 milioane de exemplare in ultimele sase luni", potrivit Agerpres.

Ce este cardul national de sanatate

  • "- Cardul national de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS si contine datele  de identificare al asiguratului. El va deveni instrumentul de confirmare a prestarii  tuturor serviciilor din sistem (PIAS).
  • - Pe card sunt imprimate: Numele si prenumele asiguratului; Cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate; numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de  sanatate (CID); Termenul de valabilitate al cardului ( 5 ani).
  • - In cip-ul  cardului sunt inscrise urmatoarele date: CNP; nume si prenume
  • - Cardul confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii mediale. Astfel,  nu se vor  mai putea deconta servicii neefectuate. Cardul national va face dovada calitatii de asigurat. Implementarea sistemului informatic aferent acestui proiect national vizeaza eficientizarea cheltuielilor din sistemul asigurarilor de sanatate.
  • Cardul national va deveni obligatoriu incepand de anul viitor la accesarea oricarui serviciu medical. Vor detine card de sanatate toate persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani ( copiii sunt asigurati oricum). El va face dovada calitatii de asigurat.
  • - Dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada  in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica. Incepand de anul viitor el va deveni obligatoriu.
  • - Pentru a veni in sprijinul furnizorilor de servicii medicale, CNAS  a postat pe site o lista cu cititoare de card  deja testate, de la care furnizorii isi pot achizitiona cititoare de carduri  cu preturi cuprinse intre 25 si 100 de euro." (sursa: CNAS pentru HotNews.ro)

Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a declarat vineri cu ocazia semnarii acestui contract ca "in anul 2015,  serviciile medicale vor fi validate si decontate doar in baza cardului national de sanatate".

Cum vor ajunge la populatie cardurile de sanatate

Posta Romana a anuntat vineri ca procesul de distribuire demareaza in 18 septembrie, iar volumul total ce urmeaza a fi livrat, la nivel national, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri.

Posta Romana va efectua servicii de preluare, sortare, transport si distribuire a trimiterilor postale continand carduri nationale de asigurari sociale de sanatate pentru asiguratii sistemului de asigurari sociale de sanatate insotite de o scrisoare de informare a asiguratului.

Compania va livra cardurile nationale cu confirmare de primire, in termen de 20 de zile de la preluare, la locuinta fiecarui asigurat pentru care a fost emis cardul national de asigurari sociale de sanatate, in  baza cartii de identitate si a semnaturii de primire.

In cazul in care asiguratul nu va fi gasit  de  catre  distribuitor, dupa ce acesta va face dovada ca a mers la domiciliul asiguratului de doua ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sanatate, distribuitorul va returna cardul de sanatate  la sediul casei de asigurari in termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrarii.

Dupa acest termen, asiguratul isi poate ridica propriul card de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

Un program pilot a inceput in 1 iulie 2014: 

Conform datelor furnizate HotNews.ro de catre CNAS, in data de 1 iulie 2014 Casa a demarat  programul-pilot al cardului national pentru bolnavii de dializa:

  • - Au fost distribuite catre 79 de furnizori privati de servicii  de dializa din tara un numar de 8.000 de carduri nationale de sanatate.
  • - Scopul acestui program-pilot este acela de a  verifica  modul de functionare a sistemului si  de a detecta toate disfuctionalitatile care ar putea aparea, astfel incat  acestea  sa fie  remediate inainte de a utiliza sistemul la nivel national.
  • - Trecerea in faza de productie a aplicatiei pentru pacientii cu dializa a detectat unele probleme legate de functionarea  sistemului, de compatibilizare a aplicatiilor utilizate de furnizor cu aplicatia central  CNAS. Aceste probleme au fost remediate, astfel incat la implementarea sistemului la nivel national pe toate domeniile de asistenta medicala nu vor mai aparea aceste probleme.

Detalii despre acordul cadru:

Posta Romana si CNAS au semnat vineri, la Palatul Victoria, acordul-cadru pentru distribuirea cardurilor de sanatate la nivel national. Valoarea totala a contractului este de 37,5 milioane de lei si are o durata de patru ani.

Pretul unitar al serviciilor de distribuire a cardului national de asigurari sociale de sanatate este de 2,74 lei/trimitere postala cu confirmare de primire,  la care se adauga TVA. Contractele subsecvente aferente contractului-cadru se vor semna  de catre  casele de asigurari cu CNPR pentru serviciile de distribuire a cardului national in zilele urmatoare.

Cronologie implementare sistem card national de sanatate, conform datelor CNAS:

  • 3 septembrie 2011: finalizarea procedurii de achizitie publica  a sistemului informatic al cardului national.
  • 23 aprilie 2012: incheierea contractului intre CNAS si asocierea HP Romania SRL+ Novensys Corporation SRL  pentru furnizarea deservicii privind solutia informatica de implementare a cardului national de asigurari sociale de sanatate, urmare a procedurii de achizitie derulata de CN Imprimeria Nationala desemnata prin HG ca unitate de achizitii centralizata. Valoarea contractului: 87.636.000 lei + TVA. Fondurile au fost alocate din FNUASS
  • 28 septembrie 2012: semnare acord cadru CNAS-MS-CNIN pentru tiparire carduri. Au urmat contractele subsecvente aferente acordului-cadru. Fonduri alocate de MS
  • 15 decembrie 2012: finalizarea implementarii solutiei informatice a cardului national
  • 16 iunie 2013: a fost tiparit primul card national de sanatate. CN Imprimeria Nationala a demarat productia de carduri de sanatate prin Directia de tiparire a Pasapoartelor.
  • Iunie 2013 - august 2014: perioada de testare si implementare a cititoarelor de carduri
  • 1 iulie 2014:  CNAS a demarat  programul-pilot al cardului national pentru bolnavii de dializa.
  • August 2014: Pentru a veni in sprijinul furnizorilor de servicii medicale, CNAS  a postat pe site o lista cu cititoare de card  deja testate,  de la care furnizorii isi pot achizitiona cititoare de carduri  cu preturi cuprinse intre 25 si 100 de euro.
  • 5 septembrie 2014: s-a incheiat acordul - cadru de furnizare intre CNAS si CN Posta Romana, pentru serviciile de distribuire a cardului national. Acordul - cadru a fost incheiat pe o perioada de patru ani.


Pretul unitar al serviciilor de distribuire a cardului national de asigurari sociale de sanatate este de 2,74 lei/trimitere postala cu confirmare de primire,  la care se adauga TVA. Fondurile sunt alocate din FNUASS.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro