Doua milioane de euro! Aceasta este suma-record ceruta despagubire in instanta de parintii fetitei de patru ani, care a murit in 2012, la spitalul "Alfred Rusesc" din Bucuresti, intr-un caz de malpraxis.

 

Asistenta care i-a facut copilei un tratament gresit este acuzata de ucidere din culpa. Daca judecatorii o vor gasi vinovata, atat ea, cat si unitatea medicala trebuie sa plateasca in solidar daunele acordate familiei.

Madalina Miron: "Sa se faca dreptate! Mi-a distrus viata. Jumatate din mine a murit odata cu fata."

Nimeni nu poate evalua viata unui copil care s-a stins fulgerator, la varsta de 4 ani, in urma unei perfuzii administrate gresit.

Era de cateva ore internata la Institutul Alfred Rusescu din Bucuresti, pentru un diagnostic banal: rosu in gat.

A intrat in coma si a murit in cateva minute, dupa ce o asistenta i-a injectat gresit, dupa cum a aratat necropsia, algocalmin in loc de paracetamol. Drept urmare, avocatul parintilor a hotarat sa ceara acum, sub forma de daune, doua milioane de euro.

Toti pasii anchetei au durat enorm: de la raportul medico-legal, pe care anchetatorii au intarziat sa-l plateasca, pana la audierea martorilor.

Bunicii fetitei: "Cineva copilul inapoi nu ni-l mai da, nu ni-l mai da. Am botezat-o cu atata drag si am ingropat-o cu atata durere ca nu pot sa vorbesc."

Suma de 2 milioane de euro, ceruta ca despagubire intr-un caz de malpraxis, are un precedent. In 2008, un pacient operat de hernie de disc la Spitalul de Ortopedie Foisor din Bucuresti a solicitat instantei daune cumulate in acest cuantum. In anii de procese care au urmat, judecatorii i-au acordat initial 500 de mii de euro, apoi suma a fost redusa la 200 de mii de euro.

Madalina Miron, mama Nicoletei: "As dona la un centru, ma impresioneaza copiii neajutorati."

In acest caz, asistenta medicala invinuita si spitalul unde a avut loc tragedia, Alfred Rusescu, vor raspunde solidar. Unitatea medicala e in subordinea Ministerului Sanatatii, care, la nevoie, va trebuie sa plateasca diferenta peste suma de 500 de mii de euro, pentru care sunt asigurate, in caz de malpraxis, spitalele de acest nivel.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro