TREI profesori universitari de la Fundeni, suspectati ca au furat 3,5 MIL. de euro din banii bolnavilor de cancer. Previous Article
Perchezitii la Spitalul Fundeni si in alte 25 de locuri. Sunt vizati medici care ar fi emis retete falseNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

30 de milioane de euro pentru digitalizarea sanatatii romanesti.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
30 de milioane de euro pentru digitalizarea sanatatii romanesti.

În aproape toate ţările UE, starea de sănătate a cetăţenilor este monitorizată şi digitalizată, pe parcursul întregii vieţi, iar acum un proiect similar va fi implementat și în România. Dezvoltarea sistemului informatic al Dosarului Electronic de Sănătate (DES) reprezintă cel mai complex proiect informatic din domeniul sănătății implementat în România.

 

Implementarea acestui proiect a fost întârziată la noi de numeroasele contestaţii făcute de companiile IT care urmau să implementeze proiectul, România fiind în pericol astfel să piardă fonduri europene nerambursabile în valoare de 130,9 milioane de lei. “Dosarul electronic” este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) și Programul Operaţional – Dezvoltarea Capacitaţii Administrative (PODCA).

În mai 2012, la CNAS au depus oferte pentru acest proiect firmele Teamnet, HP, ASSECO, UTI, IBM şi Romsys. În octombrie 2012, CNAS a ales drept câştigătoare compania UTI, deşi HP oferise un preţ mai mic: 12,5 milioane euro, faţă de 18,5 milioane euro. Au urmat motivări peste motivări ale CNAS şi numeroase contestaţii din partea celorlalte companii.

 

28 de contestații și 16 luni de piedici

Pe 20 februarie 2013 Curtea de Apel București a clarificat ca neîntemeiată și ultima din cele 28 de contestații depuse de diverși participanți la licitația din 11.11.2011, decizia de stabilire a câștigătorului fiind irevocabilă. ”În România nu mai există la ora actuală un alt proiect similar ca amploare, care să aducă prestigiu companiilor implicate în implementarea sa. De aceea le mulțumim celor care și-au arătat interesul și au încercat prin diverse metode să forțeze participarea. Noi ne-am asigurat că se respectăm procedurile legale de desemnare a câștigătorilor și proiectul care a fost tergiversat mai bine de un an și jumătate poate fi în sfârșit construit. Acum intrăm în etapa în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate construiește un sistem care va aduce schimbări importante în mediul medical și care va oferi suportul decizional pentru adoptarea politicilor de sănătate publică în România”, a declarat președintelui CNAS, Doru Bădescu. Potrivit CNAS, prin reţeta electronică, dosarul electronic şi cardul de sănătate se obține “o infrastructură informațională ce permite eficientizarea mediului medical și eliminarea erorilor umane de diverse naturi.” Deocamdată însă, singura componentă implementată este reţeta electronică, cardul de sănătate fiind încă în stadiul de proiect pilot, iar dosarul electronic al pacientului a fost abia recent prezentat publicului.

 

Instrument pentru îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate

UTI a realizat, astfel, implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate. Prin acesta, fiecare pacient va avea propriul dosar care va conține, într-o prima fază, toate datele medicale deja existente în sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În perioada de verificare efectivă a sistemului, demarată la începutul lunii aprilie 2014, au fost inițializate peste 130.000 de dosare ale pacienților, iar peste de 3.000 doctori și 50 de spitale s-au conectat la DES. Prin Dosarul Electronic de Sănătate sunt integrate datele medicale ale pacienților într-un sistem unitar şi securizat, disponibil online şi care se actualizează permanent cu informațiile introduse de furnizorii de servicii medicale. Astfel, fiecare pacient va avea propriul dosar care va conține, într-o prima fază, toate datele medicale deja existente în sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceste date nu vor fi accesibile decât pacientului sau reprezentatului legal al acestuia, medicii având acces la dosardoar după acordul pacientului.

Pentru furnizorii de servicii medicale, datele consolidate în cadrul DES vor contribui la stabilirea rapidă și coerentă a diagnosticului și a deciziei medicale, asigurând astfel un instrument pentru îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate.

 

Informaţie securizată

Beneficiarii acestui sistem, pacienţii și medici, vor interacționa prin intermediul unei aplicaţii web, a cărei interfață este prietenoasă și permite o utilizare facilă, spun reprezentanţii UTI. Pacienții vor putea consulta  Dosarul Electronic de Sănătate prin intermediul unui portal web, în timp ce medicii pot gestiona informațiile cuprinse în dosar prin intermediul portalului web dedicat lor sau prin intermediul softurilor medicale de care dispun, doar după ce pacientul a fost de acord cu acest lucru.

Siguranța datelor este garantată de mecanismele de securitate informatică implementate de firma românească de tehnologie – autentificarea sigură bazată pe certificate digitale și matrice de securitate, criptarea comunicației între utilizator și platforma informatică centrală a DES, controlul și auditarea permanentă a accesului, stocarea în siguranță a datelor etc. Serverele sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

“Pentru implementarea acestui proiect, extrem de important pentru informatizarea și progresul  sistemului medical din România, am integrat tehnologii de vârf în domeniul IT&C, atât proprii, cât și furnizate de cei mai mari producători în domeniu, pentru a putea răspunde tuturor cerințelor de funcționare, integrare, prelucrare a datelor în timp real și securitate a informațiilor, dar și de extindere viitoare a sistemului”, a declarat  Mihai Dincă, Director tehnic al UTI Grup.

 

CALENDARUL DE IMPLEMENTARE e-SĂNĂTATE:

(Strategia de e-Sănătate a Ministerului Sănătăţii)

2009-2010: Creşterea standardizării şi a infrastructurii de comunicare şi creşterea gradului de pregătire prin proiecte pilot (carduri de sănătate, e-Prescripţie, e-Îngrijire), intervenţii legislative şi pregătirea pieţei;

2010-2015: Proiecte-pilot la scară largă; reţele judeţene de sănătate şi integrarea la nivel judeţean şi naţional pentru prescripţia electronică, cardul naţional de sănătate şi sumarul dosarului electronic al pacientului;

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Caz revoltător: Un bărbat bătut a fost trimis la psihiatrie. A murit după ce a fost plimbat între spitale

Caz revoltător: Un bărbat bătut a fost trimis la psihiatrie. A murit după ce a fost plimbat între spitale   0

read more
Cazul revoltător: Un bărbat bătut a fost trimis la psihiatrie. A murit după ce a fost plimbat între spitale

Cazul revoltător: Un bărbat bătut a fost trimis la psihiatrie. A murit după ce a fost plimbat între spitale   0

read more

ANUNȚ – Oprire programată PIAS   0

read more
Palatului Cotroceni va fi iluminat în portocaliu de Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului

Palatului Cotroceni va fi iluminat în portocaliu de Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului   0

read more
STUDIU Medicamentul care poate provoca ADHD copiilor ai căror mame îl folosesc în timpul sarcinii

STUDIU Medicamentul care poate provoca ADHD copiilor ai căror mame îl folosesc în timpul sarcinii   0

read more
Ce mănânci pentru orgasme puternice. Dieta asta te ajută mult

Ce mănânci pentru orgasme puternice. Dieta asta te ajută mult   0

read more
Abuzul emoţional – semne că eşti într-o relaţie toxica

Abuzul emoţional – semne că eşti într-o relaţie toxica   0

read more
Suplimente bune
pentru protejarea inimii. Ce e important să ştim înainte de a le lua

Suplimente bune pentru protejarea inimii. Ce e important să ştim înainte de a le lua   0

read more
Servicii medicale gratuite în sistemul de stat pentru mai multe persoane. Chiar şi pentru unele fără CNP

Servicii medicale gratuite în sistemul de stat pentru mai multe persoane. Chiar şi pentru unele fără CNP   0

read more
Mamă la 73 de
ani. O indiancă a născut prin cezariană două fetiţe

Mamă la 73 de ani. O indiancă a născut prin cezariană două fetiţe   0

read more
Studentul la medicină aflat pe moarte care a descoperit un tratament pentru boala sa rară

Studentul la medicină aflat pe moarte care a descoperit un tratament pentru boala sa rară   0

read more
Studiu privind felul în care temperatura testiculelor afectează fertilitatea, câştigător al Premiilor Ig Nobel

Studiu privind felul în care temperatura testiculelor afectează fertilitatea, câştigător al Premiilor Ig Nobel   0

read more
Acizi graşi saturaţi sau grăsimi rele VS grăsimi bune

Acizi graşi saturaţi sau grăsimi rele VS grăsimi bune   0

read more
Bărbaţii suferă din dragoste mai mult decât suferă femeile?

Bărbaţii suferă din dragoste mai mult decât suferă femeile?   0

read more
România va suspenda exportul de medicamente citostatice. Anunțul făcut de ministru Pintea

România va suspenda exportul de medicamente citostatice. Anunțul făcut de ministru Pintea   0

read more
Sorina Pintea, despre pacienţii-cobai de la Braşov: Studiile clinice din spitale nu se desfăşoară fără acordul conducerii

Sorina Pintea, despre pacienţii-cobai de la Braşov: Studiile clinice din spitale nu se desfăşoară fără acordul conducerii   0

read more
De ce poate
să reapară boala gură-mână-picior la copii

De ce poate să reapară boala gură-mână-picior la copii   0

read more
Focar de febră Q în Cluj: 13 persoane au fost diagnosticate. Cum se transmite boala

Focar de febră Q în Cluj: 13 persoane au fost diagnosticate. Cum se transmite boala   0

read more
Fibroza
pulmonară idiopatică netratată duce la deces în câţiva ani. Primele simptome
ale afecţiunii

Fibroza pulmonară idiopatică netratată duce la deces în câţiva ani. Primele simptome ale afecţiunii   0

read more
Pacientele cu cancer mamar pot beneficia de chimioterapie decontată la
Institutul Sânului

Pacientele cu cancer mamar pot beneficia de chimioterapie decontată la Institutul Sânului   0

read more
Boala care ucide din cauza rușinii. Este a doua cauză de mortalitate în România

Boala care ucide din cauza rușinii. Este a doua cauză de mortalitate în România   0

read more
De ce îţi este foame după ce ai mâncat

De ce îţi este foame după ce ai mâncat   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.