Norme Coca 2023 - 2024

Anual peste un milion de copii din întreaga lume se îmbolnăvesc de tuberculoză. Dintre aceştia, 32 de mii dezvoltă o formă a bolii care este rezistentă la tratamentele cu diverse tipuri de antibiotice. Concluziile, citate de Reuters, aparţin unui raport realizat recent de savanţi americani.

Noile estimări fac ca evaluarea acceptată anterior, de 500 de mii de cazuri anuale de îmbolnăvire de TBC, să pară acum foarte optimistă. Mai mult, cercetătorii cred ca o treime dintre cele un milion de cazuri de tuberculoză la copii nu sunt diagnosticate.

Sistemul medical slab dezvoltat din ţările sărace are o mare parte din ”vină” pentru aceasta situaţie. O altă explicaţie pentru lipsa diagnosticării la timp a unora dintre copii bolnavi de TBC este modul diferit în care se manifestă tuberculoza în rândul copiilor.

Dacă la adulţi plămânii sunt principala ţintă a bacilului tuberculozei, în cazul copiilor infecţia este localizată de obicei în alte organe decât plămânii. Şi cum testele comune pentru identificarea bolii iau în calcul prezenţa bacteriilor în plămâni, medicii nu reuşesc să recunoască simptomele de îmbolnăvire de TBC. Nici dacă plămânii copiilor sunt infectaţi, numărul bacteriilor nu este suficient de mare încât să permită detectare acestora.

 Principala cale de transmitere a tuberculozei este tusea celor care sunt în faza contagioasă a bolii, dar din cauzele pomenite anterior, copiii bolnavi de TBC transmit extrem de rar boala.

Raportul apare într-o ediţie specială a revistei medicale Lancet, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Tuberculozei.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro