Vaccinarea asigură controlul unor boli cu prognostic fatal sau grav invalidant (difterie, tetanos, poliomielita), prevenția prin vaccinare reprezintă un pas uriaș în lupta pentru menținerea sănătății copiilor nostri:”Este mai ușor să previi decât sa tratezi!”, sună un material conținând câteva argumente pro-vaccinare, difuzat de autoritățile de sănătate publică.

Vaccinarea – definiții: Vaccinul este definit ca fiind un produs biologic, care se inoculează unui individ, în scopul de a preveni o îmbolnăvire, produsă de un anumit agent patogen, un microorganism capabil să producă o îmbolnăvire. Imunitatea este rezistența la un agent patogen, dobandită de un organism după ce acesta a trecut prin boală – rubeola.

vaccin

Vaccinarea – mecanism de acțiune: vaccinul se comportă ca un antigen (microb, virus), care odată introdus în organism, determină producerea de anticorpi specifici, care dezvoltă imunitatea organismului față de respectivul agent patogen. Vaccinul aduce cu sine “informatia” despre acel virus pe care il “reprezinta”, fara a produce imbolnavirea organismului, ci doar declanseaza activarea lantului imun. In acest fel este prevenita boala pe care acest microorganism ar fi putut sa o determine, la un organism fara imunitate (nevaccinat sau care nu a trecut prin boala). Vaccinurile pot preveni îmbolnăvirile la persoanele vaccinate şi le pot proteja pe cele care ajung în contact cu persoane nevaccinate sau bolnave, sună materialul difuzat de Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov.

Argumente pro-vaccinare – de ce să ne vaccinăm copii?

Înainte de toate, când se îmbolnăvește, copilul este cel care suferă!
Costurile sociale, care însoțesc o boală, sunt enorme! Părinții copiilor care se îmbolnăvesc absentează de la locul de muncă, dau bani și nu puțini pe medicamente și îngrijiri speciale atunci când afecțiunea necesită recuperări prelungite.
Și reversul: părinții unui copil vaccinat nu lipsesc de la slujbă, deci nu vor înregistra pierderi materiale, nu vor pierde financiar, investind în medicamente, recuperări prelungite, societatea la rândul ei va fi degrevată de costuri de spitalizare, medicație, recuperare pentru pacienții cu sechele, personal.

După cum se știe, între 22-26 aprilie 2014 este marcată, și în țara noastră, Săptămâna Europeană a Vaccinării, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare”. Activităţile se vor concentra asupra tuturor grupelor de vârstă, reamintindu-le părinţilor să-şi vaccineze copii, dar, de asemenea, se va pune accent şi pe menţinerea protecţiei personale faţă de bolile care pot fi prevenite, pe tot parcursul vieţii.

Sursa

 

Citeste si

Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF: “Vaccinurile sunt adevarate scuturi de aparare!”

Rata de vaccinare, in Romania, sub cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro