“Fii Sănătos! Fii Responsabil! Vaccinează-te!” este mesajul campaniei “Săptămâna Internațională a Vaccinării”, organizată de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), în parteneriat cu Oameni și Companii, şi derulată în perioada 24 -30 aprilie 2014. Campania privind importanţa vaccinării este, de fapt, o inițiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care marchează, la fiecare sfârşit de aprilie, aceast eveniment.
După evenimentul de debut, desfăşurat joi la Cluj, campania a continuat la Târgu Mureş, unde vineri a avut loc o conferinţă de presă, la care invitaţi au fost specialişti de marcă: prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comitetului Național de Vaccinologie, dr. Remus Șipos, vicepreședinte SNMF şi președinte al Asociației Medicilor de Familie Mureș, precum şi prof. dr. Carmen Dorobăț, manager -Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi.
În afară de accentuarea mesajului campaniei, “Fii Sănătos! Fii Responsabil! Vaccinează-te!”, invitaţii de la Târgul Mureş au vorbit despre importanţa vaccinării şi despre problemele care apar, în urma nevaccinării. În intervenţia sa, Adrian Streinu Cercel a accentuat ideea necesităţii vaccinării copilului mic pentru rujeolă, în condițiile în care anual sunt 250.000 de nou-născuţi, toți expuși pericolului de a face infecții, care pot cauza chiar și moartea. Potrivit lui Streinu Cercel, pe fondul unor informații false, alarmiste, mulți părinți nu mai cred în necesitatea vaccinării şi-şi expun copiii unor pericole nebănuite. “Numai printr-o educație susținută poate fi eliminată ideea preconcepută că ceea ce este gratis, nu e bun”, a susţinut şi Remus Șipos, accentuând importanţa vaccinării.
La rândul său, Carmen Dorobăț a susţinut că cel mai mare pericol îl reprezintă, de fapt, comunitățile care refuză vaccinarea. “Există pericolul ca un copil care, nevaccinat fiind, să contamineze un grup mai restrâns, dar acolo unde comunități mai mari refuză vaccinarea, extinderea bolii poate fi alarmantă”, a avertizat Dorobăţ.
Una dintre concluziile dezbaterilor de la Târgu Mureş a fost că schimbarea mentalităţilor ar trebui să fie prioritară atât pentru factorii de decizie, cât şi pentru specialiştii din România, în condiţiile în care, pe o scară de la 1 la 10, în ceea ce privește importanța acordată vaccinării, ţara noastră se află pe locul 5.
“Săptămâna Internațională a Vaccinării” continuă cu următoarele evenimente şi acţiuni:
- Seminarii medicale pentru medicii de familie (Ateliere practice pentru medici de familie, pe problematica vaccinării, Medical Forum, Sesiune de vaccinologie, în cadrul Conferinței de Medicina Familiei, din Alba Iulia, Focus Grup -București, Curs de vaccinologie pentru medicii de familie din Arad)
- Lansarea Portalului Grupului de Vaccinologie al SNMF, www.Vaccinologie.ro, dedicat medicilor de familie, pe tema vaccinării
- Promovare media şi online
- Distribuție materiale informative către pacienți (București, Iași, Cluj, Arad)
- Distribuție materiale informative către toți medicii de familie din România
- Lansarea paginii dedicate vaccinării în portalul www.Edumedical.ro. Portalul a fost creat sub egida SNMF, fiind un instrument de comunicare eficient, între medicii de familie și pacienți
- Emisiuni Radio și TV dedicate: Radio România, Antena 3 (miercuri 23 aprilie), Realitatea TV (duminică, 27 aprilie).
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din toată țara.
Oameni și Companii este cea mai mare organizație din România, specializată în comunicare directă, personalizată, business-to-business, business-to-professionals și business-to-communities.