Sistemul Informatic Unic Integrat ar trebui să furnizeze toate datele pacienţilor, ca să nu mai fie necesară interogarea acestora despre valoarea pensiei sau a salariului, care deteriorează relaţia medic-pacient, a declarat, luni, preşedintele Societăţii de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.
"Noul pachet de servicii înseamnă obligaţii. Aş vrea să nu se mai primească notificări pentru imputări aberante, deşi toată lume ne dă dreptate. Sistemul Informatic Unic Integrat trebuie să ne furnizeze informaţii privind categoria de venit în care se încadrează pacientul. Nu vreau să mai iau, pentru un biet bilet de trimitere, declaraţii de la pacienţi despre câţi bani au, despre ce pensie au, dacă este sub sau peste 740 de lei. Nu vreau să mai alterez relaţia medic-pacient, ci vreau să mă concentrez pe nevoile medicale ale pacientului. Vreau să-mi fac meseria şi să pot spune colegilor mei că acest lucru se va putea mai uşor în viitor", a spus dr. Rodica Tănăsescu, la conferinţa Mediafax organizată la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.
Preşedintele SNMF a salutat ideea realizării biletul de trimite electronic, a prescripţiei fracţionate şi a facturii electronice, dar a atenţionat că mai sunt foarte multe lucruri de realizat în ceea ce priveşte debirocratizarea.
"Este foarte bine că se analizează biletul de trimitere electronic, prescripţia fracţionată şi factura electronică, dar mai sunt foarte multe lucruri de realizat în ceea ce priveşte debirocratizarea. Factura o trimitem o dată pe lună. Dar avem obligaţia de a verifica statutul de asigurat, statutul de pacient, dacă pacientul este internat, neinternat. Imputările vor veni în continuare, pentru că toate aceste lucruri nu sunt rezolvate", a mai spus Tănăsescu.
Preşedintele SNMF consideră că obligaţia de a lucra din 1 iunie în Dosarul Electronic de Sănătate este, cel puţin acum, o povară şi nu un beneficiu.
"Obligaţia de a lucra în Dosarul Electronic de Sănătate o consider ca o povară, şi nu ca pe un beneficiu, poate după ce vom lămuri lucrurile vom avea o nouă viziune. Deocamdată, mi se pare o sarcină suplimentară, şi nu un avantaj pentru medici şi pentru pacient. În ceea ce priveşte riscograma, ştim ce este, dar nu s-a discutat cu medicii de familie cum va arăta această riscogramă. Apoi, se introduce planul de management pentru pacienţii cu boli prioritare, pe motiv că este necesar să lucrăm structurat. De acord numai cu condiţia ca acest plan să nu necesite o jumătate de oră ca să îl completez, pentru că atunci sarcinile birocratice vor creşte exponenţial. Acest plan de management nu a fost discutat cu medicii de familie", a adăugat Rodica Tănăsescu.
Conferinţa este organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai.
Marţi, 20 mai, în a doua zi a evenimentului, va avea loc o conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale.
Conferinţa este structurată pe două paneluri, cei interesaţi având posibilitatea să se înscrie la adresa:http://www.mediafaxtalks.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie/inregistrare-participanti-27-2034.
Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.