Reteta fractionata, introdusa prin pachetul de baza, le da posibilitatea pacientilor cu boli cronice sa isi ridice medicamentele pentru trei luni. Din punctul de vedere al farmacistului, o astfel de masura ingreuneaza lucrul, conform prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
„Nu ne ajuta deloc, ne da batai de cap pentru ca esenta pentru care a fost introdusa reteta electronica a fost aceea de a simplifica lucrurile. Noi am fost foarte bucurosi, am implementat-o. Din punctul nostru de vedere, se puteau elibera retete pentru 30 de zile, 60 sau 90 de zile. Eliberarea fractionata inseamna: eliberez prima fractiune si pacientul ce va face – se duce o data pe zi sau se duce o data pe saptamana, sau a doua luna? Lucrurile nu sunt foarte clare, si aici CNAS trebuia sa fie foarte ferma si indicatiile de urmat sa fie bine cuantificate si in sistemul informatic pentru ca altfel vor aparea probleme, a spus prof. Lupuliasa.
Autoritatile recunosc faptul ca aceasta masura ingreuneaza lucrul in farmacii, insa odata cu intrarea in vigoare a dosarului electronic si a cardului de sanatate, acest lucru nu ar mai trebui sa constituie o problema.
„Reteta fractionata a fost reglementata ca fiind o facilitate pentru pacient, recunosc ca poate fi o dificultate pentru farmacist, dar sistemul acesta informatizat, cu eliberarea electronica, poate usura munca”, a spus dr. Vasile Cepoi, consilierul prim-ministrului pe probleme de Sanatate.