Modificările prevăd, pe scurt, cabinete medicale fără număr, servicii fără număr. La buget limitat. Onorabilul poet Ahoe, atunci când vedea cum osteneau scriitorii la Uniune să dea gata o sticlă de vin spunea … măriţi ciolanul sau răriţi câinii. CNAS procedează pe dos. Menţine ciolanul şi creşte numărul de câini. Evident, fiecare căţel va fi flămând.
Evident, un căţel flămând e predispus să fure orice, numai să se hrănească. Şi o va face fie fraudând (direct şi indirect) fie…lăsându-se domesticit, Şi pus în lanţ pentru o bucată de mămăligă.
De ce? Adică de ce CNAS şi-ar dori medici salariaţi în loc de medici independenţi? La urma urmei un medic independent e mult mai sigur preocupat de pacient decât un medic salariat. Pentru că, aşa cum spuneam acum 4 ani…Casa de asigurări NU e acasă. Casa de asigurări umblă cu bietul pacient în gură dar de fapt nu face nimic pentru el. CNAS e o sumă de contabili puşi să gestioneze un fond. Şi nenorociţii de medici le încurcă socotelile. Ce bine s-ar înţelege ei dacă ceilalţi actori din sănătate ar fi şi ei tot contabili…ce proceduri de sifonare a fondurilor, ce instrumente de tabelare a profiturilor, ce orgii de indexare a serviciilor medicale. În toate aceste cifre se pierde esenţa pacientului, osândit să fie un şir de numere în calculatoarele contabililor.
Vaaai, dar unirea face puterea economică…cu cât mai mulţi medici..cu atât mai ieftin. Aşa să fie? Ia uitaţi-vă la scandalurile legate de marile firme, de şpăgile date în sistem, de multe altele. De ce? Pentru că puterea absolută corupe absolut. Ca medic individual ajungi să relaţionezi cu pacienţii tăi, să îţi pese de ei. Să te bucuri atunci când se fac bine, să vezi cum mogâldeţele de 3 kilograme ajung să dea la facultate, să te simţi mai singur atunci când băbuţa care venea lună de lună cu bastonul după reţetă a plecat spre locuri mai bune..definitiv. Marele mahăr care stă în spatele unui lanţ habar nu are de astea. Pentru el un CNP e o sursă de bani. Şi atât.
Ca atare marile corporaţii medicale tind să supraîncarce nota de plată. Cu mult mai mult decât un medic independent. Pentru că au forţa financiară să reziste la controale şi la modificări legislative.
Şi de ce CNAS achiesează brusc la politica asta? Simplu. Aparent, cu implementarea cardului nu s-ar mai putea fura. Eronat. Nu se vor mai face găinării. Se va fura în stilul gulerelor albe. Da, pacientul va fi prezent. Dar în loc să i se prescrie un faringosept pentru o banala amigdalită şi hidratare…Exsudat (să căutăm streptococu`), analize de sânge – să vedem cum mişcă ASLO, un consult ORL – dacă e o laringită sau epiglotită, poate o radiografie de articulaţii – ştiţi, reumatismul linge articulaţiile şi muşcă inima…aoleu, o ecocardiografie, să nu fie ceva şi pe acolo…şi dacă tot facem asta…poate şi un RMN că dacă ganglionii..cancer…Totul pornind de la un banal gutunar vorba lui Teodoreanu. Greu de dovedit la DNA că e fraudă. Iar pacientul tratat cu tot respectul şi suprainvestigat se simte ca în sânul lui Avraam. Ce contează că banii sistemului se duc inutil în buzunarele mogulului medical iar starea de sănătate a populaţiei se duce la vale. Pentru că dispare prevenţia, cresc exponenţial costurile…Pentru cine nu crede..să se uite la sistemul american.
Şi de ce ar vrea CNAS să aducă raiul american în România? Orice român cu ochii beliţi la teveu ar zice – şpagăă. Ntzz. Aici vorbim de gulere albe. Posturi în sistem după ieşirea de la CNAS, pachete salariale consistente, vacanţe plătite de firmă. Nu zeci de milioane de euro, confiscabile ci milioane curate, cinstite. Şi plătite sigur. Pentru că frauda, înţelegerea nu pot fi demonstrate de DNA sau alţii..vorbim de gulere albe. Oameni deştepţi, cu frică de interceptări.
Şi ce câştigă lanţurile? La început aproape nimic. Dar atunci când vor avea majoritatea? Vor impune costurile. La fel cum Kaufland, Carrefour şi alţii fac politica de preţuri. Sau lanţurile de farmacii mari au izgonit micile farmacii de cartier (şi împreună cu ele TOATE medicamentele ieftine). Acolo unde corporaţiile pun de monopol…acolo preţurile plătite de cetăţean se ridică la cer. Dacă vă întrebaţi de ce plătiţi medicamente mai scump ca în UE? E pentru că sunt 4-5 distibuitori naţionali care discută preţurile doar cu marile lanţuri farmaceutice. De aceea nu veţi găsi niciodată la farmacie cel mai ieftin cefalexin, care e compensat 100% pentru copii ci forme mai scumpe, pentru care se plăteşte suplimentar.
Abia când costurile vor deveni imense, când medici vor fi plecat de mult şi nemulţumirile vor fi majore…abia atunci guvernul se va trezi. Neozeelandezii au avut nevoie de 3-5 ani. La noi va dura o veşnicie.
Pentru că ce e dureros în toată povestea e că se face după ureche. CNAS clamează că are în cap interesul pacientului dar e incapabilă să citeze măcar un singur studiu în favoarea propunerilor. Sau o experienţă internaţională fericită. Dar se dă presei scandal şi se aruncă medicii ca victime de sacrificiu, se minte frumos pacientul că are toate drepturile…
Asta până când instituţiile internaţionale vor face ceea ce au făcut şi cu medicamentele: vor interveni. Din păcate, la fel ca şi farmaciile de cartier, noi nu vom mai fi aici să vedem rezultatele…Prea puţin, prea târziu…
Autorul medic de familie