Medicii de familie pornesc războiul cu CNAS, după ce instituția a propus un nou contract cadru cu furnizorii de servicii medicale. Nu de puține ori, negocierile dintre cabinete și Casa de Asigurări au fost însoțite de proteste și amenințări, dar în acest an se pune în discuție existența sistemului. Societatea Națională de Medicina Familiei avertizează că se încearcă distrugerea medicinei de familie, pe modelul distrugerii profesiei de farmacist şi farmaciilor independente din România.
Citeste si :
Minciuna sta cu CeNeASe la masa
ATENTIE: Dragi tineri medici de familie, sunteti mintiti intr-un hal fara de hal!
Priveste cum se fabrica zalele pentru un lant…
”Vor să ne vindem pe nimic cabinetul către marile lanțuri, au declarat pentru DCNews reprezentanți ai medicilor. Este un jaf, după ce am muncit și investit zeci de ani în cabinet și pacientelă. Astfel, se va da drumul cheltuielilor nejustificate. Dacă medicii care trimit pacienții la analize sunt angajații unor patroni care dețin și laboratorul care face analizele, practic ei dirijează banii CNAS către proprii patroni. Dacă lanțurile care cumpără cabinetul au și un distribuitor de medicamente și un lanț de farmacii în spate, pot să oblige medicul de familie să scrie rețete, cât mai multe și cât mai scumpe, că le plătește CNAS”.
CNAS susține că ajută medicii tineri
CNAS susține că noile prevederi al Contractului Cadru vor rezolva criza de medici din rural și vor da șanse medicilor tineri, care intră în sistem. Până acum, un medic debutant trebuia să atragă un număr minim de 800 de pacienți ca să poată încheia contract cu Casa de Asigurări. Medicii care aveau vârsta de pensionare puteau vinde praxisul (lista de pacienți), în condițiile pieței. În fiecare județ funcționau comisii care stabileau numărul necesar de medici de familie, raportat la nevoile localităților. Aceste comisii se vor desființa, după adoptarea HG-ului inițiat de CNAS.
Casa de Asigurări propune guvernului ca, din 2015, să poată fi încheiat contracte cu medicii de familie, indiferent de numărul pacienților înscriși pe listă. De asemenea, se modifică raportul de finanțare : medicul va fi plătit în funcțiile de serviciile raportate, nu de pacienții înscriși (raportul va fi de 80/20, nu de 50/50%, ca în prezent).
Ne împing la faliment
Reprezentanți ai medicilor de familie susțin că noul sistem va lăsa zonele rurale fără medici și va falimenta cabinetele din urban. ”Câte servicii să facă medicul de țară, ca să fie finanțat mai bine, se întreabă un reprezentant SNMF? Acum, sporul pentru atragerea medicilor în rural se acordă la plata per capita, adică la numărul de pacienți de pe listă. Dacă plata per capita se reduce la jumătate...În realitate, nimeni n-o să meargă la țară. Medicii tineri vor veni în orașe, și fiindcă nu au destui pacienți ca să reziste, se vor angaja pe bani puțini la patron, la marile policlinici sau spitale private. Afluxul de medici de familie va destabiliza cabinetele individuale: nici cele existente nu vor rezista, nici noii veniți nu vor putea trăi, cu trei-patru sute de pacienți. Vom fi siliți să vindem listele de pacienți, pe nimic, marilor lanțuri. Am fost amenințați că așa vom ajunge, am văzut ce s-a întâmplat cu farmaciile. Problema care se mai pune este prețul la care ne vor înghiți oligopolurile”.
Patronatul marilor lanțuri nu este transparent
Cabinetele medicilor de familie nu vor mai putea încheia contracte de comision cu laboratoarele de analize, potrivit propunerii de HG. Cei care rămân în sistemul public trebuie să facă o declarație pe proprie răspundere că nu au contracte cu alți furnizori ai CNAS. Dacă încalcă această prevedere, medicii pierd dreptul de a face contracte timp de cinci ani. În principiu, prin această prevedere este eliminat mecanismul de motivare a medicului care face recomandări sau dă rețete. ”Nu se aplică acest principiu și în cazul marilor lanțuri de policlinici, care angajează medici de familie, susțin medicii independenți. Patronul care se află în spatele lanțului sau al distribuitorului nu încheie contracte, nu e furnizor. Poate fi un off shore, este greu de urmărit, mai ales dacă nu ai acest interes. În schimb, cabinetul individual care avea contract cu un laborator de analize va fi eliminat din sistemul public”.
Iată comunicatul dat publicității de Societatea de Medicină a Familiei, după publicarea proiectului de Contract Cadru cu CNAS:
”Nu înlănțuiți medicina familiei!
Societatea Națională de Medicina Familiei solicită ferm Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătății și Guvernului României să retragă proiectul de modificare a Contractului-cadru și să organizeze în cel mai scurt timp o Dezbatere publică privind acest subiect.
Prin modificările propuse, instituțiile menționate aduc atingeri grave independenței profesionale a medicilor de familie, stării de sănătate a populației României și facilitează fraudarea bugetului FNUASS. Proiectul are un multiplu impact negativ pentru că:
- elimină pârghiile de control care asigură numărul optim de medici de familie independenți, necesar conform nevoilor populației și stabilit conform experienței internaționale
- permite dezvoltarea sălbatică a lanțurilor de cabinete medicale, pe acelaşi model al distrugerii farmaciilor independente din România
- va duce la dispariția medicului de familie independent și a relației speciale pe care acesta o are cu pacienții săi
- facilitează părăsirea cabinetelor din mediul rural şi zone izolate (ale căror sporuri sunt corelate cu valorile de punct!) şi migrarea medicilor din aceste zone către zonele urbane, cu consecinţe imediate asupra sănătăţii publice din România
În ultimii ani au existat semne clare de concurenţă neloială, risipa banilor şi transformarea medicinii într-un supermarket de servicii medicale, într-un sistem şi aşa sărac, prin încurajarea risipei şi a abuzului prin alcătuirea de monopoluri care să includă importatori, distribuitori de medicamente, cabinete medicale, farmacii, spitale. În goana după clienți și având unicul obiectiv de maximizare a profitului, dar blocate de legislația în vigoare care încă limitează numărul contractelor disponibile medicilor de familie, s-a trecut la cumpărarea cabinetelor scoase la vânzare, prin oferte exagerate greu de egalat de către tinerii medici de familie.
Societatea Națională de Medicina Familiei a adus la cunoștința CNAS cu fiecare ocazie aceste practici, inclusiv în prezența presei în cadrul conferințelor medicale, însă nu a fost luată nici o măsură. CNAS a ignorat cu bună știință activitatea lanțurilor medicale și a refuzat să țină cont de solicitările SNMF și ale Colegiului Medicilor din România privind renunțarea la modificările propuse în proiectul Contractului-cadru.
SNMF a participat cu bună credință la întâlnirea de luni, 2 martie, de la sediul CNAS pentru a discuta proiectul de Contract-cadru și a solicitat pentru a treia oară în ultimele luni eliminarea acestor modificări. Argumentele SNMF au fost încă o dată ignorate de CNAS, care nu a prezentat nota de fundamentare și analiza de impact a modificărilor propuse, oferind ca justificare doar pretinsa îmbunătățire a calității serviciilor medicale prin competiție și accesul tinerilor medici de familie în sistem.
Senatul SNMF a decis în cadrul ședinței extraordinare din 24 ianuarie 2015 neacceptarea proiectului menționat și proteste de amploare ale medicilor de familie în situația menținerii lui. Nu încetăm să credem că numai calea dialogului și înțelegerea corectă a funcționării reale a sistemului sunt fundamentele unui contract acceptabil”.