Ca în fiecare an, se pune pe tapet o nouă reformă sanitară. Și nu oricum ci prin schimbarea totală a legislației. Toate astea motivate, așa cum e și normal, cu vrăjeala clasică despre interesul pacientului.

Haideți să ne oprim un pic asupra acestui aspect.

Care e interesul pacientului?

În primul rând, pacientul nu are un singur interes. Are mai multe.

Pacientul are dreptul la asistență medicală gratuită, atât timp cât este asigurat.

Când nu este asigurat primește asistență medicală gratuită doar în regim de urgență.

Pentru celelalte probleme medicale, care nu reprezintă urgențe, primește asistență medicală contra cost.

Până aici, pe hârtie, totul bine și frumos. Nivelul de trai în societatea asta este atât de scăzut încât majoritatea populației are probleme de sănătate. Ce face un bolnav? Lăsăm deoparte faptul că acest bolnav nu face nimic pentru sănătatea lui și ajunge la medic doar când bolile sunt în stadiu avansat. Ăsta e un alt aspect. Dacă un pacient abia își duce zilele de la o pensie la alta, de la un salariu la altul, e foarte puțin receptiv la modul de viață sanogen pe care eu, ca medic de linia întâi, responsabil cu prevenția, i-l propun. Când pe tine te presează facturile și impozitele te doare-n cur de meniul pe care ți-l recomand. Pentru că nu ți-l poți permite. Că de sport nici nu poate fi vorba. Deviem.

Ce face pacientul nostru? Merge la medicul de familie, da? Să presupunem că găsește un medic ca mine, care nu refuză niciun pacient și nu lucrează chiar așa strict cu celebrele programări. Este consultat, este ascultat, este tratat cu atenție. Repet. Mă refer la modul meu de lucru. Nu-mi permit să vorbesc în numele colegilor. Să presupunem că pentru a-mi clarifica un diagnostic recomand câteva analize, o radiografie și/sau o ecografie. Normal, dau bilet de trimitere pentru că pacientul este asigurat. Ajunge la laborator și, surpriză, nu sunt fonduri. Pacientul este programat peste 2 luni.

Ce face omul de la țară, care a dat bani și pe autobuz sau a plătit câteva zeci de lei o mașină, în cazul în care e bătrân și anchilozat? Are 2 variante. Ori nu face nimic și se întoarce la mine, forțându-mă să tratez mai mult simptomatologia decât boala în sine ori scoate alți bani din buzunar și face toate aceste explorări, contra cost, în aceeași zi.

Să studiem prima variantă. Pacientul se întoarce la mine a doua zi fără analize, rază și ecografie. Forțat de condițiile în care lucrez să fiu un bun clinician, finalizez actul medical cu o rețetă. Atenție! Nu am voie să eliberez rețeta cu același diagnostic cu care l-am trimis la explorări. De asemenea, ce să vezi?, nu sunt plătit pentru această a doua consultație. Îmi veți obiecta că pot să programez pacientul pe luna viitoare. Corect. Pot face asta. Și dacă fără tratament apare o complicație? Și moare pacientul. Cine e vinovat? Legal, sistemul, care nu dă doi bani pe viața asiguratului. Eu sunt acoperit de hârtii, am aplicat legea, dar pacientul e în ceruri. Curat, cu mâna pe inimă vă spun, se urmărește interesul pacientului, nu? Să presupunem că același pacient are o boală gravă de plămâni. Și aici vă povestesc din experiența de cabinet. O suspiciune de cancer. Și ce fac? Îl trimit la pneumolog. Spitalul e plin. Stau câte 2 în pat. Medicul specialist e excedat. Nu-mi poate consulta, Atenție!, nu interna ci consulta, pacientul decât la sfârșitul lunii. Așa că mi-l trimite inapoi. Fără nimic. Din nou eu sunt acoperit. Ce dacă e o suspiciune de cancer? Eu mi-am făcut datoria. Am îndrumat pacientul la specialist. E vina mea că sunt prea puține paturi în spital și prea puțini medici? Nu. Și atunci am de ales. Ori mint pacientul și mă doare-n bascheți ori încep să dau telefoane și, folosind greutatea cuvântului meu, reușesc să fac cumva ca pacientul să fie internat. De asemenea, fără să fiu obligat și fără să fiu plătit. Cam despre asta este vorba în sistem. Interesul pacientului nu reprezintă pentru nimeni nimic. Mai ales pentru toți ăștia care fac cică reforma. E foarte ușor să iei decizii dintr-un birou, îmbrăcat la costum, cu mașina și șofer la scară, fără să cunoști absolut nimic din realitatea de pe teren.

Cu toată bruma de considerație pe care o mai am față de instituțiile reformatoare din statul ăsta, vă spun, dragi pacienti, actuali sau potențiali, că tocmai autoritățile încurajează bătaia de joc din sistem. De ani de zile preferă să plătească mizerabil cadrele medicale. De ani de zile nu au mai construit spitale noi, secții noi, centre noi de diagnostic și tratament. De ani de zile subfinanțează sănătatea. Și atunci ce fac? Închid ochii la șpaga care se ia prin spitale. Ia fă-i unui chirurg salariul, nu de zeci de mii de euro cum are colegul lui dintr-o țară normală, ci de câteva mii, că atâta își permite România. Să vezi atunci, mai așteaptă plicul înainte de operație? De 25 de ani toți ies și ne spun că nu sunt bani pentru sănătate și învățământ. Acum, cand DNA-ul scoate la iveală hoția imensă, vă dați seama că ar fi fost bani pentru toate astea. Corect?

Nu medicina primară trebuie reformată cu aberații. Nu medicul de familie trebuie îngropat în hârtii. V-am mai spus-o. Din cele 20 de minute alocate consultației, un medic de familie scrie 15 și consultă 5. E normal? De asemenea, datorită unor protocoale făcute tot de medici care nu au profesat niciodată, medicul de familie e limitat în terapeutică. Adică, nu pot să dau dracului Detralex la un pacient cu varice decât dacă-l pun pe drumuri să-mi aducă un căcat de scrisoare medicală de la specialist. Tot în interesul pacientului, normal. Ministerul se ocupă cu vrăjeli inutile în loc să facă o campanie națională, susținută de specialiști, pentru promovarea vaccinărilor și a alimentației la sân. Beton! Religia obligatorie și vaccinarea opțională. I-aș întreba pe ăștia contra vaccinării o chestie. Dacă se descoperă un vaccin pentru SIDA sau cancer și-ar vaccina copiii sau i-ar împiedica studiile făcute pe net la delirmistic.ro sau viațăveșnicăcuplante.com? Totul e anormal în țara asta. Vă mai mirați că muriți cu zile?

La fel. Vrăjeala asta cu cardul. Cică pentru a evita frauda în sistem. Beton. Copiii nu au card. Cum împiedici frauda făcută pe rețete sau bilete de analize fictive scrise pe cnp-uri de copii? La asta nu s-au gândit deștepții ăștia? Sau, nah!, au fost interese să se cheltuiască bani de la buget pentru un rahat de bucată de plastic și un cip. Și apoi mi-au băgat mie mâna în buzunar să-mi ia 250 de ron pe un cititor de carduri. Reformă pe banii mei. Iar când vine vorba de pacient, să se descurce. Are bani și pile, trăiește. Nu are, cine e curios de un sărăntoc?

În interesul pacientului construiți naibii spitale, angajați medici și motivați-i, nu le arătați calea pribegiei dacă nu le convine.

Acuma dați liber la cabinete de medicină de familie. Cu orice număr de pacienți poți face contract cu statul. Chiar așa o armată de medici tineri așteaptă în spate? Voi ăștia de la minister ați făcut un studiu de impact? Să vedeți nabii ce efecte pe termen lung are delirul ăsta al vostru?

Medicina primară funcționează șchiopătând. De ce vreți s-o cotonogiți ireversibil? Cu reforma asta a voastră eu voi avea o scădere de venituri de 20-30%. Mă voi mai chinui să tratez? Să rezolv bolnavii? Mă va mai interesa binele pacientului? Cred cu tărie că încercați acum să faceți lanțuri de cabinete, un fel de monopol privat care sa sugă bani de la stat, așa cum ați permis să se înființeze lanțuri de farmacii, care strivesc orice altă inițiativă. Așa cum permiteți lanțurilor de hipermarketuri să sufoce toată producția noastră internă. A mai rămas ceva de vândut, nu? Medicina primară. Să vedeți voi inflație de cabinete de medicină de familie în orașe și pustiire la țară. Că doar cine e prost să stea în noroi la țară, expus agresiunilor de orice fel, când poate să stea frumușel, îmbrăcat impecabil, într-un cabinet la oraș? Chiar. Acum nu se mai dau examene pe post? Orice absolvent de medicină, care, dacă are tăticul bani, trece prin facultate ca rața prin apă, va putea să-și facă un cabinet, nu? Fără examene, fără nimic, nu? Beton. Normal, în interesul pacientului.

Populația asta nu se poate căca de foame. Nu are cu ce să-și cumpere pastă de dinți, săpun și hârtie igienică. Populația asta îndobitocită și bolnavă este rezultatul a 25 de ani de furt la drumul mare, pardon, democrație. Voi ăștia care ne conduceți acum, aveți vreo viziune pe termen lung? Vă dați seama în ce ruină ați adus țara asta? Mai este vreun sector vital care să nu fie vândut? Ce viitor oferiți voi copiilor noștri? Ce șanse? Ce locuri de muncă? Voi aveți idee cât de bolnavă e populația? Aveți, normal. Că doar știți ce consum de medicamente are. Medicamente din alea cu preț de cateva ori mai mare ca în Europa, în ciuda faptului că legislația interzice de ceva ani chestia asta. Dar, nah, ăștia din vârf când încalcă legea nu pățesc nimic. Ce încredere vreți să mai aibă lumea în voi? Știu. Nu vă pasă de turmă.

Vindeți dracului tot. Transformați-ne în colonie. Că masă de experimente medicale și financiare suntem demult. Până nu veți construi spitale, angaja și motiva medici, până nu veți face din sănătate și învățământ o prioritate națională, nu aveți niciun drept să vorbiți despre interesul pacientului. Că nu știți ce e aia. Ceea ce faceți voi acum nu e reformă. E managementul sărăciei pus în slujba intereselor oculte. Nu veți opri exodul medicilor. Nu veți încuraja tinerii medici să rămână în țară sau să profeseze la sate. Nu veți eradica șpaga din spitale. Nu veți face absolut nimic. Vă veți face de râs din nou în fața istoriei. Sunteți doar niște fanarioți moderni, care pun biruri grele pe umerii populației, fără a-i oferi nimic altceva decât vrăjeală. Țineți însă cont, fanarioților, că Înalta Poartă care vă poate mazili mai poartă din când în când numele de Poporul Român.

Autorul :

Blogul Vindecătorului

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro