Ce s-a intamplat cu multi dintre cei care ar fi urmat sa dea rezidentiatul, in 15 noiembrie 2015? Fenomenul este “ingrijorator”, spune prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul UMF Timisoara – vezi detalii!
“Numarul de locuri, de peste 400, este suficient pentru numarul de candidati pe care il avem. Din pacate, foarte multi dintre absolventii nostri au plecat inainte de a da rezidentiatul, deci imediat dupa examenul de licenta. Asta este ingrijorator, pentru tara in general, si poate e mai bine pentru ei sau nu, asta viitorul o sa ne spuna”, afirma prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara, intr-un interviu acordat pentru Televiziunea Medicala.
“Eu pot sa va spun cifre destul de exacte, de la Timisoara, normal. 18% dintre absolventii nostri de Medicina, din acest an, au plecat direct sa-si faca specialitatea in strainatate si nu mai dau rezidentiatul. Este ingrijorator: pleaca mult mai repede decat plecau generatiile trecute”, a constatat prof. univ. dr. Marius Raica.
Prof. univ. dr. Marius Raica a vorbit de avantajul si dezavantajul de a fi aproape de granita de vest: “Dezavantajul este ca pierdem foarte multe cadre didactice, pana la nivelul inclusiv de profesor universitar, ceea ce este nu grav, ci foarte grav. Totusi un profesor universitar are un anume, nu neaparat confort nemaipomenit, dar are un salariu pe care eu il consider decent sau cel putin, la UMF Timisoara, are o serie de posibilitati, o serie de parghii etc. Si totusi avem colegi, profesori universitari full profesor, nu asistent si asa mai departe, pleaca in strainatate, in Austria, in Germania, tocmai datorita ofertei financiare”.
Concluzia rectorului universitatii timisorene de medicina? “Nu stiu cum vom reusi sa oprim, noi toti, decat schimband ceva in sistem. Plecarile sunt datorita sistemului. Sosirile, in Germania, ale imigrantilor de orice tip, sunt datorita sistemului”.