A trecut jumătate de an de când cardul de sănătate a devenit obligatoriu, însă funcţionarea sa creează, în continuare, probleme majore. Întregul sistem a costat 180 de milioane de euro, iar în prezent, fără mentenanţa necesară, este aproape blocat. Medicii nu pot acorda consultaţii, iar pacienţii aşteaptă ore în şir în faţa cabinelelor medicale. A comentat situaţia invitatul Orei de Ştiri, Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar prin telefon Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.
Erorile de funcţionare a sistemului sunt de ordinul zecilor şi fac aproape imposibilă eliberarea reţetelor, acordarea de consultaţii sau concedii medicale. Potrivit preşedintelui Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, mentenanța sistemului a expirat înainte ca acesta să fie dat în folosință.
Contractul de mentenanţă urmează să fie scos la licitaţie, iar problemele medicilor sunt din din ce în ce mai mari. Aceştia îşi consultă pacienţii, însă riscă să nu fie plătiţi, dacă sistemul nu funcţionează.
Aflaţi sub o presiune în creştere, medicii s-au adresat în scris Avocatului Poporului. Într-un memoriu semnat de preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, ei atrag atentia punctual asupra tuturor problemelor Platformei Informatice de Asigurări de Sănătate. Perioadele frecvente de timp în care elementele PIAS nu funcţionează, toate sau pe rând, afectează grav atât cabinetele, cât şi pacienţii.
Mai mult, avariile repetate se răsfrâng asupra întregului sistem medical. Memoriul detaliat al medicilor a atras şi reacţia expertului în politici de sănătate al Societăţii Academice din România, Sorin Paveliu. Acesta admite pe blogul său că Sistemul Unic Informatic Integrat este o greşeală de abordare, una conceptuală, întrucât nu partea tehnică este cea care îi lipseşte.