Casa Naţională de Asigurări aşteaptă ca o nouă firmă de specialitate să preia mentenanţa şi să îmbunătăţească sistemul informatic.
Cardul de sănătate a devenit o pacoste pentru medici şi pacienţi. El a pornit cu stângul de la început, dar medicii spun că de o lună lucrurile s-au agravat, în sensul că nu există zi de la Dumnezeu să nu se lovească de problema blocării cardului. “Funcţionează mult mai prost decât în primele luni, de la implementare. La început doar vinerea se întrerupea sistemul şi noi i-am spus vinerea neagră, dar după sărbători sistemul nu mai funcţionează aproape deloc. Prima dată ne-am ambiţionat să trimitem online, motiv pentru care pacienţii stăteau la uşă şi câte o oră pentru o reţetă, apoi am recurs la varianta offline, dar asta înseamnă să stăm mult timp peste orele de program sau să pândim sistemul atunci când funcţionează ca să ne putem valida reţetele”, spune medical Cristina Ducan.
“Este o noutate când merge SIUI. Se blochează sistemul, când pe reţete, când pe validări, dar cei de la minister spun că totul e bine şi frumos”, declară şi Grigore Hanţă, preşedintele Patronatul Medicilor de Familie din Vrancea. Medicii spun că i-a prins şi ore târzii din noapte stând la pândă să prindă perioada propice pentru a-şi valida reţetele, fără de care nu le sunt decontate serviciile.Situaţia este cunoscută la nivelul Casei de Asigurări. “În prima decadă a lunii întâmpinăm dificultăţi cu SIUI, din cauza raportărilor medicilor de familie şi a farmaciilor. Sistemul este suprasolicitat, se blochează frecvent şi introducerea datelor durează foarte mult”, precizează Mihaela Nagler, purtător de cuvânt CJAS Vrancea. Din cauza blocării sistemului informatic, medicii de familie nu mai pot emite reţete valabile timp de 3 luni, ci doar lunar, pentru că nu se pot înregistra conform legii iar farmaciile nu le aprobă