Procedura injectării cu hormoni a puilor de carne crescuţi intensiv face victime. Tot mai mulţi copii şi - chiar mai grav - bebeluşi ajung la medic cu simptome ale pubertăţii precoce.

Pubertatea precoce este definită, în linii mari, ca fiind reprezentată de apariţia caracterelor sexuale secundare (dezvoltarea sânilor, apariţia pilozităţii inghinale şi subaxiale şi, eventual, şi instalarea menstruaţiei) înainte de vârsta de 8 ani.

În ultima perioadă, însă, această vârstă a început să scadă alarmant, fiind tot mai frecvente situaţiile în care în cabinetul medicului pediatru se prezintă părinţi cu bebeluşi care prezintă simptomele instalării pubertăţii precoce.

Un semnal de alarmă a fost tras în aces sens de medicul Olimpia Moigrădean care, prezentă vineri, 19 februarie, la o dezbatere pe tema cancerului şi a modalităţilor de prevenire a acestei cumplite boli, a deschis - în contextul unei discuţii despre dieta preventivă - subiectul cărnii injectate cu hormoni pe care o cumpărăm cu toţii din magazine.

”La copii chiar nu este indicată carnea de pui cumpărată din comerţ. Eu fiind de formaţie pediatru, în ultimii doi ani am observat la fetiţe de un an sau chiar mai puţin că încep să le crească sânii, să li se formeze glanda mamară. Atât debut de pubertate precoce n-am avut niciodată”, a spus Olimpia Moigrădean.

Medicul i-a trimis pe părinţi la Cluj, la endocrinologii de la Pediatrie I. ”Explicaţia găsită de specialişti a fost că de vină este carnea de pui, pentru că la copilul mic, prima diversificare o faci cu carne de pui, iar puii sunt injectaţi - să crească mai repede - cu hormoni exogeni”, a precizat ea.

Vestea bună este, însă, că procesul este - potrivit medicul - reversibil. ”În momentul în care am găsit cauza şi am stopat aportul de hormoni exogeni din alimentaţi, glanda mamară şi-a redus dimensiunile”, a spus Olimpia Moigrădean.

Pediatrul a spus că întâlnit, recent, situaţii în chiar pubertatea precoce a fost atât de avansată încât a dus la apariţia ciclului menstrual chiar şi la vârsta de 5 ani.

Sursa

 

 

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro