Medicii de familie din judeţul Sibiu sunt în alertă în privinţa vaccinării antipoliomielită, urmare a faptului că riscul răspândirii virusului sălbatic polio a devenit o urgență în sănătatea pe plan internațional, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Urmare a urgenţei instalate la nivel international, Directia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu atrage atenţia părinţilor şi medicilor de familie că este necesară vaccinarea şi recuperarea tuturor copiilor care nu au primite dozele de vaccin necesare până acum.
“Se impune continuarea vaccinării polio conform calendarului de vaccinări, respectiv la 2, 4, 11 luni, şi recuperarea copiilor nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet VPI din grupa de vârstă 2-6 ani”, transmite vineri, printr-un comunicat de presă, DSP Sibiu.
Vaccinarea se face la medicul de familie, iar părinţii care nu au copiii neînscrişi la un medic se vor prezenta pentru vaccinare la cel mai apropiat medic de familie din teritoriu, precizează autoritatea de sănătate publică.
Dozele de vaccin antipoliomielită sunt oferite gretuit de către Ministerul Sănătăţii.
Copiii nevaccinați riscă să contacteze acest virus dacă nu vor fi imunizați. Virusul generează poliomielita, boala infectioasa virala acuta, severa, transmisibila, caracterizata de prezenta paraliziei de tip acut flasc. Dovedita prin izolarea de virus poliomielitic salbatic din scaun, produce invaliditate severa si decese.
În septembrie 2015, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a cerut medicilor de familie din judeţ întărirea supravegherii copiilor nevaccinaţi împotriva poliomielitei şi a dispus recuperarea cât mai urgenţă a cazurilor cunoscute ca fiind restante în privinţa vaccinării, dată fiind apariţia a două cazuri de poliomielită în apropiere la graniţa cu România, în Ucraina.
Potrivit statisticilor DSP Sibiu, peste 200 de copii din judeţ cu vârste sub cinci ani erau monitorizaţi la vremea respectivă pentru că nu au fost deloc vaccinaţi sau nu au beneficiat la timp de vaccinare completă.