Pare să se fi confirmat oficial că şansele ca Institutul Cantacuzino să mai producă vaccinuri anti-gripale şi BCG se apropie de zero. La o interpelare parlamentară pe această temă, transmisă de un deputat timişean, ministerele îşi pasează responsabilitatea.

Lămuriri şi nu prea

Deputatul liberal timişean Horia Cristian a vrut să afle, la începutul acestui an, de la ministerele de resort, ce şanse mai sunt ca Institutul Naţional pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, pe lângă activitatea de cercetare, să-şi repună în funcţiune liniile de producţie de vaccinuri.

Acesta spune că, atunci când s-a înfiinţat, Institutul Cantacuzino avea ca unic scop fabricaţia de vaccinuri, destinate activităţii de combatere a bolilor infecto-contagioase. Secundar această activitate a fost diversificată prin activităţi de cercetare (cu rol de suport pentru producţie) şi, ulterior, prin reţeaua de laboratoare de referinţă cu rol de supraveghere epidemiologică. Activitatea principală era aceea de producţie de vaccinuri, celelalte două fiind secundare.

Deputatul reaminteşte că, în perioada 2010 – 2013, Ministerul Sănătăţii a investit peste zece milioane de euro pentru retehnologizarea liniei de fabricaţie de vaccinuri, conform normativelor UE. „Acum tot ceea ce înseamnă activitatea de producţie de vaccinuri, destinate vaccinării populaţiei în epidemii si pandemii, nu mai este finanţată. Din discuţiile purtate în şedinţa Comisiilor parlamentare reunite de sănătate şi învăţământ, a reieşit foarte clar că Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare nu va finanţa producţia de vaccinuri, ci doar producţia unor loturi limitate de maxim 100.000 doze. Pe cale de consecinţă, principala activitate a Institutului, scopul fundamental al funcţionarii Institutului Cantacuzino (motivul pentru care familia Cantacuzino a făcut această donaţie), respectiv producţia de vaccinuri, dispare de facto, nefiind finanţată”, spune deputatul Horia Cristian.

Parlamentarul timişean anunţă că a iniţiat amendamente prin care să se instituie obligativitatea Guvernului ca prin bugetul Ministerului Sănătăţii să finanţeze producţia de vaccinuri şi a solicitat ministerelor cu competenţe pe acest domeniu să specifice care sunt măsurile luate pentru reactivarea componentei de fabricare a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino, în care s-au investit milioane de euro.

Responsabilitate pasată

Horia-Cristian Foto opiniatimisoareiRăspunsurile primite de deputatul Horia Cristian nu sunt însă de natură să sugereze că situaţia blocării producţiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino s-ar putea remedia.

Ministerul Sănătăţii anunţă că, începând cu anul 2014, Institutul Cantacuzino a trecut din coordonarea Ministerului Sănătăţii în coordonarea Ministerului Educaţiei. Ca atare, oficialii Ministerului Sănătăţii s-au spălat pe mâini: „Având în vedere importanţa menţinerii capacităţilor naţionale de producţie a vaccinului gripal pentru asigurarea protecţiei populaţiei împotriva îmbolnăvirilor prin gripă, considerăm oportună identificarea soluţiilor pentru asigurarea finanţării acestor activităţi de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.”

Ministerul Educaţiei, la rândul său, susţine că măsurile pe care le-a luat „se îndreaptă cu prioritate către păstrarea competenţelor şi expertizei ştiinţifice a cercetătorilor din această unitate în scopul asigurării unor loturi de referinţă care să verifice eficacitatea vaccinurilor dezvoltate în Institutul Cantacuzino.” Ca atare, Ministerul Educaţiei transmite că „producţia de masă a vaccinurilor destinate populaţiei nu poate fi finanţată direct din bugetul cercetării.”

Aşa stând lucrurile, deocamdată niciun minister care ar putea lua măsuri nu întrevede o soluţie pentru ca vaccinurile „Cantacuzino” să mai revină pe piaţă.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro