Dacă o unitate spitalicească nu are suficient personal de specialitate, adică medici și asistenți medicali, în funcție de numărul de paturi, nu va putea contracta cu paturile din secția respectivă. Secțiile spitalicești trebuie să aibă câte nouă medici specialiști u noile contracte cadru se vor încheia începând cu data de 1 aprilie 

Incepând cu data de 1 aprilie vor intra în vigoare noile contracte cadru încheiate între furnizorii de servicii medicale și medicamente și Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Anul trecut, 723 de furnizori de servicii medicale au încheiat contracte cu CAS, dintre care 285 medici de familie, 108 medici din ambulatoriul de specialitate clinic, 28 din cel paraclinic și 15 medici din ambulatoriul de specialitate de recuperare. 50 de medici stomatologi au încheiat contracte cu CAS, iar la aceștia s-au adăugat și unități spitalicești. Anul trecut au fost cu șapte farmacii mai multe, comparativ cu anul 2014, care au ales să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate în vederea eliberării de medicamente compensate pentru pacienții asigurați. Bugetul alocat în anul 2015 pentru servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale a fost în valoare de 334.808.490 lei, cu 3 % mai mare decât bugetul alocat inițial pentru anul 2014,iar bugetul alocat anul trecut spitalelor din județ a înregistrat o creștere cu  4%, reprezentând peste 5 milioane de lei, față de cel alocat în anul 2014.

Noul contract-cadru privind acordarea asistenței medicale și pachetul de servicii medicale pentru anii 2016-2017, aprobat în ședința de Guvern de miercuri, 16 martie, va aduce încă un buget mai mic pentru spitalele sucevene. Dacă până anul trecut, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a închis ochii în ceea ce privește lipsa personalului de specialitate din spitale, începând din acest an, unitățile care nu au medici specialiști atât cât prevede normativul de personal nu vor mai primi finanțare din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Dacă o unitate spitalicească nu are suficient personal de specialitate, și anume asistenți medicali, dar mai ales medici, în funcție de numărul de paturi, nu va putea contracta cu paturile din secția respectivă. La modul general, un medic trebuie să aibă în grijă între cinci și 15 paturi. Potrivit noului contract, secțiile spitalicești ar trebui să aibă măcar nouă medici.

Astfel, nu se va încheia contract cu furnizorii de servicii medicale care nu respectă normativul de personal, pentru personalul de specialitate. In aceste condiții, spitalele sucevene ar rămâne cu aproape 20% din paturi necontractate, ceea ce reprezintã un procent foarte mare.

Printre elementele de noutate în contractul cadru pentru 2016-2017se află și introducerea unui al doilea control dentar în decurs de un an în cazul minorilori anumite servicii specifice de obturație care sunt plătite în cadrul pachetului. La nivelul asistenței medicale ambulatorii au fost introduse proceduri de diagnostic de complexitate medie. (Cristina RUSTI)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro