implicaţi până peste cap în reţeaua infracţională condusă de soţii Sgîrcitu şi aflaţi sub control judiciar în Dosarul "Ahmeya", cei doi medici de familie ar fi vrut să-şi reia activitatea în cabinete * judecătorii le-au respins cererile, considerându-le neîntemeiate
După ce săptămâna trecută procurorii DIICOT au trimis în judecată o parte a lotului brăilean din Dosarul "Ahmeya", medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, aflaţi în prezent sub control judiciar, ar fi vrut să se întoarcă la locurile de muncă. Ei au făcut cerere către instanţă în acest sens, în urmă cu câteva zile. Numai că judecătorii nu au fost uşor de convins că aceştia merită să se întoarcă în cabinete, aşa că au respins cererile ca "neîntemeiate". Paul Creţu nu acceptat decizia instanţei, aşa că a făcut recurs.
DIICOT: 87% din prescripţiile «VFend» aparţin medicilor Paul Creţu şi Sorica Vasile
Anchetatorii susţin că medicul de familie Paul Creţu a emis 300 de reţete fictive pentru medicamente decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate, pe numele a 21 de pacienţi. Documentele medicale au fost eliberate în perioada 17 ianuarie 2011 - 14 iulie 2014. Toate aceste reţete au fost înaintate farmaciilor din lanţul Ahmeya Pharm. "Medicul cunoştea că prescripţiile urmau a fi implementate în gestiunea farmaciei şi în Platforma informatică din asigurările de sănătate, iar ulterior vor fi înaintate spre decontare Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila, fără ca medicamentele să ajungă în posesia persoanei trecute drept beneficiar, înlesnind astfel dobândirea de către SC Ahmeya Pharm SRL a unui beneficiu material estimat la suma de 2.740.182,61 lei", notează procurorii DIICOT.
De altfel, consumul excesiv de "VFend", medicament oncologic foarte scump, a generat controlul Camerei de Conturi Brăila la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în urmă cu câţiva ani. Din verificările efectuate de Cameră, a reieşit faptul că cei doi medici de familie brăileni, respectiv Paul Creţu şi Sorica Vasile, s-au situat la vremea respectivă pe primul loc la nivelul CJAS Brăila în ceea ce priveşte prescripţiile medicale emise. "De asemenea, s-a constatat că în aceeaşi perioadă cei doi medici de familie au înregistrat creşteri excesive atât la valoarea absolută a prescripţiilor medicale emise, cât şi la valoarea relativă, respectiv 754% medicul Vasile Sorica şi 787% medicul Creţu Paul, faţă de valorile din anul 2011 pentru ceilalţi medici de familie din judeţul Brăila", potrivit rechizitoriului.
Tot din raportul de control întocmit de Camera de Conturi, a reieşit faptul că în 2011, din valoarea totală de 2.976.700,40 lei a prescripţiilor medicale pentru medicamentul "VFend", un procent de 86,98% fusese emis de cei doi medici de familie. Mai mult, eliberarea medicamentului s-a efectuat în proporţie de 92% prin farmacia "Ahmeya".
În ceea ce o priveşte pe Sorica Vasile, aceasta a reuşit să emită un număr de 557 de reţete fictive în perioada 30 martie 2011 - 24 martie 2015, susţin procurorii DIICOT.
Liliana Sgîrcitu a scăpat de arestul la domiciliu
Tot săptămâna trecută, respectiv pe 16 martie, la numai o zi după ce Dosarul "Ahmeya" a ajuns pe masa Tribunalului Bucureşti, Lilianei Valentina Ştefan, fostă Sgîrcitu, capul grupului infracţional, i-a expirat măsura arestului la domiciliu, iar judecătorii au decis să fie trecută sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, potrivit site-ului instanţei.
Procurorii DIICOT nu au stat pe margine asistând impasibili, aşa că au formulat contestaţie.