Legislaţia privind educaţia medicală continuă a cadrelor medicale trebuie modificată astfel încât să se clarifice mecanismul finanţării acesteia, solicită Colegiul Medicilor din România. Reacţia forului condus de dr. Gheorghe Borcean vine ca urmare a neregulilor semnalate de Digi24 în cadrul campaniei „Afacerea medicamentul. Drumului Banilor”.

Digi24 a arătat, pe parcursul mai multor episoade, cum 90 de companii farma au plătit, în 2014, peste 160 milioane lei medicilor, asistenţilor şi organizaţiilor profesionale ale acestora, în condiţiile în care, de circa zece ani, este definită drept incompatibilitate colaborarea cadrelor medicale cu firmele de medicamente. Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM, organizaţie ce reprezintă 28 de companii farma), a explicat situaţia prin dorinţa firmelor de a acoperi absenţa unei politici publice de încurajare sau de facilitare a procesului educaţiei medicale continue în rândul medicilor. Or, Colegiul Medicilor din România, organizaţie profesională naţională care se ocupă, în primul rând, de „controlul și supravegherea exercitării profesiei de medic" susţine că, pentru rezolvarea problemei, se impune înainte de toate clarificarea legislaţiei în vigoare. Din păcate, Ministerul Sănătăţii, structură ce are drept de iniţiativă legislativă, nu s-a arătat deloc interesat de aspectele sesizate de Digi24.

Ulterior, directorul executiv al asociaţiei, Dan Zaharescu, a explicat în studioul Jurnalului de seară al Digi24, că firmele „fac mecenat şi în niciun caz nu se cumpără prescripţii medicale”. „Prescrierea de medicamente este la latitudinea medicului și ține de chestiunile lui de conștiință și de pregătirea profesională, deontologia pe care trebuie să o respecte”, a detaliat acelaşi director executiv al ARPIM, după o întâlnire avută cu oficialii Ministerului Sănătăţii.

 

intreg articol AICI

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro