Dragă cititorule, ai aflat deja: 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, a fost, pentru multă lume, ziua grevei. Ca mai niciodată până acum, medicii de familie s-au coalizat şi au pornit o grevă. Au fost în grevă toată săptămâna, doar că greva lor a fost japoneză. Adicătelea, a constat doar în purtatul unei banderole la braţ.

De ce facem grevă?

Fiindcă, dragă cititorule, ne-a ajuns cuţitul la os. Ne-am săturat de un sistem care nu este funcţional, care ne este vârât pe gât şi care nu este nici în avantajul nostru, ca medici, și nici în al vostru, ca pacienţi.

Ce vrem?

Până la urmă, fiecare are crezul lui propriu şi propria înţelegere asupra evenimentelor care se petrec. Pentru că organizarea noastră, deşi vezi uşor altfel la televizor, este deficitară. Eu unul, vreau să fiu medic, nu birocrat. Să consult, nu să fiu secretară. Să mă ocup de oameni, nu de hârtii.

Vrem practici uniforme al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Pentru că, în prezent, ne place sau nu, semnalele de la colegii din ţară susţin că în fiecare judeţ există propria înţelegere din partea Casei Judeţene a documentului care guvernează asistenţa medicală decontată de CNAS (şi anume, acel Contract Cadru, prescurtat şi CoCa, care reglementează regulile de plată a medicilor pentru consultaţii).

Vrem timp pentru pacienţi, nu pentru hârţoage: jos birocraţia!

Pentru că, în prezent, medicina în general şi mai ales medicina de familie în particular, a devenit un abis birocratic.

De ce mi se cere să parafez un document care se poate genera doar prin autentificarea mea la 3 niveluri ca utilizator? Pentru a putea folosi softul în care se generează reţete compensate, trebuie nişte „fişiere personalizate” (care se iau de la Casa de Asigurări pe bază de act de identitate), trebuie un nume de utilizator şi o parolă (pe care le defineşti la prima utilizare a softului) şi trebuie să ai o semnătură digitală (un token USB).

De ce, dacă eu semnez electronic (semnătura digitală), iar tu, pacientul, semnezi electronic (doar de asta vii cu cardul la fiecare consultaţie, nu?), mai e nevoie să existe hârtii, ştampile, semnături, cân totul se înregistrează şi există la nivel electronic?

Autor Răzvan Ioan Trașcu

Sursa

Citeste intreg articolul AICI

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro