Spitalul European Polisano va inaugura, în luna iulie, o sală  de operaţie hibrid, o investiţie de aproximativ 1 milion de euro, în care vor putea fi realizate intervenţii chirurgicale complexe. Despre noua investiţie a anunţat, luni, conf. dr. Victor Costache, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, în cadrul simpozionului “Noi tendințe și abordări în managementul afecțiunilor cardiovasculare”, de la Polisano.  

„În iulie vom deschide noua sală, sala hibridă, este vorba de un program de aproximativ 1 milion de euro. O sala hibridă înseamnă îmbinarea unei săli de operații cu o sală de cateterism cardiac, practic 2 în 1, este o sală în care pot fi realizate sub anestezie generală intervenții complexe cu un sistem imagistic foarte performant”, a spus dr. Victor Costache.

Intervenţii în direct

În cadrul evenimentului, au fost prezentate imagini în direct din sala de operaţie. Prima transmisie a fost a unui caz de angioplastie, la o pacientă  de 68 de ani. Sub anestezie locală femeii i-a fost montant un stent.

  „Ne dorim să avem o legătură din ce în ce mai bună cu medicii de familie şi cu cardiologii din teritoriu şi pentru aceasta am creat acest suport care este întâlnit în conferinţele internaţionale, în care îmbinăm congresele ştiinţifice cu cazurile rezolvate în direct. În sesiunea următoare care va avea loc în aproximativ două luni veţi putea vedea cazuri de cardiologie vasculară, probabil şi un caz de chirugie valvulară minim invazivă, practic repararea sau înlocuirea unei valve a inimii în direct, fără deschiderea sternului, pe cale videoasistată, procedeu care se practică numai la noi dintre toate centrele din Transilvania”, a explicat dr. Costache.

Tot în cadrul simpozionului, dr.  Costache a spus că Polisano a pornit demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a deschide un centru de tratare a infarctului miocardic acut în Sibiu. În regiunea centru a României: Sibiu, Alba, Vâlcea nu există centru de cardiologie intervenţională şi chirurgie vasculară.

Scopul acestui eveniment a fost de a prezenta actualități din domeniul chirurgiei cardiovasculare – tratamentul valvular minim invaziv (fără sternotomie), bypass-urile coronariene arteriale, tratamentul anevrismelor de aortă, precum și din domeniul cardiologiei intervenționale – prezentarea noilor tehnici în tratamentul bolilor coronariene, a tehnicilor minim invazive în tratarea afecțiunilor congenitale, electrofiziologia etc.

 

Autor : Elena Andrei

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro