Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) aminteste ca tarile mai au la dispozitie doua saptamani pentru a schimba vaccinurile impotriva poliomielitei, de a carei eradicare omenirea este "mai aproape ca oricand", scrie Agerpres.
Numaratoarea inversa incepe duminica, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al programului de eradicare a bolii pentru OMS, intr-o conferinta de presa la Geneva, unde se afla sediul organizatiei.
Au trecut 18 luni de cand OMS si 155 de tari si teritorii vizate se pregatesc pentru aceasta mare schimbare, a spus el, citat de AFP.
Pentru a se asigura ca tranzitia are loc asa cum a fost planificat, mii de observatori independenti vor confirma absenta vaccinului actual in institutiile publice si private si in locurile de stocare frigorifice.
Poliomielita, boala foarte contagioasa cauzata de un virus care invadeaza sistemul nervos si poate provoca paralizia totala in cateva ore, ii afecteaza in principal pe copiii sub cinci ani.
Poliovirusul salbatic, din care nu au mai existat cazuri in Africa incepand din august 2014, persista astazi in Afganistan si Pakistan, in timp ce boala era endemica in mai mult de 125 de tari in 1988.
Dintre cele 3 tulpini de poliovirus salbatic (de tip 1, tip 2 si tip 3), cea de tip 2 a fost eradicata in 1999.
Infectiile de vaccin sunt, in cazuri rare, cauzate de un tip de vaccin - vaccinul antipoliomielitic oral trivalent, numit si vaccin antipoliomielitic oral de tip 2 - care contine mici cantitati de virus atenuat, dar viu. Acest vaccin reactioneaza in sistemul digestiv si poate fi transmis prin intermediul apei contaminate cu materii fecale.
Pentru a reduce riscul de infectare cu acest vaccin de tip 2, expertii OMS recomanda ca tarile sa foloseasca de acum o versiune numita "bivalenta" a vaccinului, care nu mai contine decat tulpini de tipurile 1 si 3.
"Aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin bivalent vor fi utilizate in programele de imunizare de rutina din lume", a spus purtatorul de cuvant.
"Suntem mai aproape ca oricand sa punem capat poliomielitei in intreaga lume, motiv pentru care suntem capabili sa efectuam aceasta inlocuire sincronizata", a declarat la randul sau directorul OMS pentru eradicarea poliomielitei, Michel Zaffran