Peste 150 de ţări au început de duminică, 17 aprilie, să treacă la o nouă procedură de vaccinare împotriva poliomielitei, într-un nou efort de eradicare a acestei boli.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pregătirea pentru noua metodă a necesitat 18 luni. Noul vaccin va fi administrat sub formă de picături orale şi oferă protecţie împotriva ultimelor două tulpini ale virusului. Poliomielita îi afectează în special pe copiii sub 5 ani şi provoacă paralizia, uneori ireversibilă, a muşchilor.

În 1988, potrivit datelor OMS, existau focare ale acestei boli în 125 de ţări, inclusiv în România, Ucraina, Spania sau Germania. Acum, rata de infectare a scăzut cu 99 la sută şi mai sunt probleme doar în Afganistan şi Pakistan. Vaccinarea este obligatorie în multe părţi ale lumii.

 

Radio România Actualităţi

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro