Autor  Ioana Pîrlea

Este vorba despre o criză a vaccinul hexavalent, cel care ajută la prevenirea a şase boli - hepatită B, poliomielită, difterie, tetanus, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecţii respiratorii. Părinţii sună pentru a-şi programa copiii la vaccinare, însă sunt puşi pe o listă de aşteptare, fiind nevoiţi să stea în stand-by şi câteva luni la rând. Nu au alternativă, spun ei, deoarece serul de imunizare nu se mai găseşte nici în farmacii.

"Din februarie nu am mai primit. Nu numai noi, problema e în toată România. E o criză de vaccin şi ne dă peste cap faptul că nu putem vaccina copiii şi deja avem restanţieri de două, trei luni. Am primit în februarie, i-am recuperat pe cei din noiembrie, că de atunci lipsea vaccinul şi acum avem din nou probleme", a explicat Ioan Mureşan, medic de familie.

Cadrele medicale spun că singura soluţie este să se refacă schema de vaccinări atunci când primesc serul, însă întârzierea administrării vaccinului ar putea să nu aibă aceleaşi efecte. "Deocamdată nu există riscuri, doar că este o dereglare şi o nelinişte pentru pacienţi şi pentru medici, în sensul că în momentul în care vine vaccinul trebuie să recuperăm câte trei patru luni şi deja sunt întârzieri în cazul celor care trebuiau vaccinaţi în ultimele luni", adaugă Mureşan.

Citeste mai departe

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro