70 de controale a efectuat Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Arad în primul trimestru al anului 2016. Au fost verificaţi 23 medici de familie, 17 ambulatorii de specialitate clinice, 11 cabinete stomatologice, 2 laboratoare de analize medicale, 9 farmacii, 2 spitale, 1 serviciu de transport sanitar, 2 furnizori de dispozitive medicale şi un furnizor de asistenţă medicală de recuperare-reabilitare.

„Majoritatea controalelor – 54 – au fost de tipul controalelor tematice, care se efectuează conform planificării, pentru verificarea periodică a activităţii curente a furnizorului, 15 controale au fost de tip operativ, urmare a unor sesizări şi 2 inopinate. Aceste controale se efectuează pentru verificarea respectării de către furnizori a obligaţiilor legale şi contractuale, concordanţa dintre evidenţele proprii şi datele comunicate la CAS Arad conform raportării lunare a activităţii, corelaţia dintre serviciile medicale contractate şi cele efectuate, raportate şi decontate” – precizează, la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon, Bianca Găicean, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.

Deficienţe

Care au fost neregulile constatate de către inspectorii CAS? Iată câteva dintre deficienţe!

La medicii de familie, verificările au scos la iveală neînregistrarea în registrele proprii a unor consultaţii sau înregistrarea parţială a serviciilor medicale, eliberarea cu erori a unor certificate de concediu medical, acordarea de servicii de prevenţie, fără a fi întocmite chestionarele de evaluare a stării de sănătate necesare pentru aceste cazuri.

În ambulatorul clinic de specialitate, s-au identificat unele situaţii în care au fost raportate pentru aceeaşi zi mai multe consultaţii şi/sau servicii medicale pentru acelaşi pacient, prescrierea unor medicamente fără respectarea cantităţii aprobate.

Spitalele controlate au fost sancţionate pentru faptul că nu au eliberat pacienţilor la externare decontul de cheltuieli.

La farmacii s-au identificat deficienţe privind completarea incorectă pe prescripţia medicală a numărului bonului fiscal privind eliberarea medicamentelor, raportarea unor medicamente pentru care nu existau documente justificative de intrare.

La furnizorii de dispozitive medicale s-a constatat că în unele cazuri, furnizorul nu avea la dosar prescripţia medicală în baza căreia s-a recomandat dispozitivul medical, unele deficienţe de completare la zi a evidenţelor proprii.

Atât în asistenţa medicală de specialitate pentru specialităţi clinice, cât şi la furnizorul de transport sanitar s-au identificat servicii care nu au fost raportate în platforma electronică în 72 de ore de la momentul acordării, dar pentru care existau documente justificative la nivelul cabinetului medical” – subliniază, la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon, Bianca Găicean.
Au fost, însă, şi furnizori la care nu s-au găsit nereguli: laboratoare de analize medicale, cabinete stomatologice, asistenţă medicală de recuperare.

Măsuri

Urmare a constatărilor efectuate în teren, inspectorii CAS Arad au dispus măsuri de remediere a deficienţelor şi au aplicat sancţiuni cu avertisment pentru abaterile cu gravitate scăzută, dar şi unele sancţiuni pecuniare. „În urma controalelor efectuate s-a dispus recuperarea de la furnizorii sancţionaţi a unei sume totale de 34.017 lei, sumă recuperată aproape integral până la zi – 33.323 lei” – încheie Bianca Găicean.

 

 

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro