Autoritățile medicale americane au detectat un prim caz de pacient infectat cu o bacterie rezistentă la toate tipurile de antibiotice. Totodată, oficialii și-au exprimat îngrijorarea că bacteria ar putea reprezenta un pericol grav, în cazul în care se transmite.

„Riscăm să fim în lumea post-antibiotice”, a declarat directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Thomas Frieden, la Washington D.C., potrivit Reuters.
Pacientul este o femeie de 49 de ani, din Pennsylvania, care suferă de o infecţie urinară şi care nu a călătorit în ultimele cinci luni. Frieden a precizat că infecţia nu a putut fi controlată nici măcar cu colistin, un antibiotic rezervat pentru cele mai puternice bacterii.

Infecţia a fost anunţată iniţial într-un studiu apărut joi într-o publicaţie a Societăţii Americane de Microbiologie. Potrivit cercetării, bacteria a fost contaminată iniţial cu un fragment ADN numit plasmidă, care i-a transmis o genă numită mcr-1, ce îi oferă rezistenţă la colistin.

“Anunţă apariţia unei bacterii cu adevărat rezistente la toate medicamentele”, avertizează autorii studiului, de la Centrul Medical Militar Walter Reed. “Din câte ştim noi, acesta este primul caz înregistrat de mcr-1 din Statele Unite”, au adăugat ei.

În Statele Unite, rezistenţa la antibiotice a fost una dintre cauzele pentru cel puţin două milioane de îmbolnăviri şi 23.000 de decese anual. Gena mcr-1 a fost identificată anul trecut la oameni şi porci din China.

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă tot mai mare și Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel mondial în prezent.

„În prea multe cazuri, antibioticele au încetat să funcționeze. Asta înseamnă că oamenii mor de infecții simple sau boli precum tuberculoza, tetanos, sepsii și alte infecții care nu ar trebui să însemne o condamnare la moarte”, a declarat David Cameron la o conferință de presă la summitul ce se desfășoară în Japonia.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro