„Sunteţi doar ultimul dintr-o serie foarte lungă de persoane care au fost învestite în această funcţie în perioada post-decembristă şi care mi-au marcat (de regulă, negativ) evoluţia profesională în calitatea mea de medic chirurg, actualmente şef de secţie clinică dintr-un spital clinic judeţean de urgenţă al României. Sunteţi însă singurul care, prin modul de prezentare («eusuntVlad») şi continuând cu cvasi-aforismul legat de importanţa încrederii în sistemul sanitar: «Primul lucru pe care trebuie să-l faci ca să recâştigi încrederea cuiva este să încetezi să-l minţi», aţi lăsat să se înţeleagă, în mod explicit, că doriţi anularea «distanţei ministeriale» dintre conducătorul sistemului şi subsidiarii acestuia (lucrători medicali sau simpli cetăţeni), printre care mă număr şi eu, atât ca medic, cât şi ca potenţial pacient”, scrie Grigorescu pe pagina personală de Facebook. Medicul braşovean spune că, pentru a fi eficientă, comunicarea trebuie să se desfăşoare, însă, cel puţin în dublu sens, dar a constatat că fluxul informaţional care ar trebui să îl aibă pe ministru la unul dintre capete este, deja, blocat încă înainte de a începe.

„Acest lucru mă îngrijorează îngrozitor de tare, după ce am experimentat aceleaşi dificultăţi cu predecesorii Dumneavoastră, în ordinea lor cronologică Nicolae Bănicioiu, Patriciu Achimaş-Cadariu şi Dacian Cioloş. Din momentul depunerii jurământului, toate căile de comunicare naturale cu ministrul s-au închis. Nu mă credeţi? Verificaţi procedurile de înscriere în audienţă, verificaţi pagina de FB, verificaţi orice altă variantă! Această realitate m-a făcut deja să-mi pierd încrederea în afirmaţia pe care aţi făcut-o în prima conferinţă de presă: «O să am nevoie de aliaţi si sper să-i găsesc în marea masă de medici cinstiţi şi printre pacienţi». Dacă veţi vrea să aveţi aliaţi aflaţi la distanţă, pe care, mai rău, să-i şi ţineţi la distanţă, sunteţi pe drumul cel bun! Aproape că aţi şi reuşit!”, îi transmite Dan Grigorescu ministrului Sănătăţii.

Cine sunt oamenii ministrului? Specialistul braşovean îşi continua tirada la adresa ministrului, care deşi anunţa că vrea o alianţă, şi-a făcut echipa într-un mod discutabil. „Eu credeam că alianţa pe care o (de)clamaţi va avea la bază crearea tuturor condiţiilor necesare realizării unor schimburi de idei, eventual a punerii în discuţie a unor posibile soluţii, la care să participe toţi cei care consideră că ar avea ceva de spus în mod constructiv. Îmi vor spune unii: Ai răbdare, toate la rândul lor! Dar cum să mai am răbdare, şi, mai ales, încredere (încrederea aceea de care spuneaţi că ar fi necesară pentru buna funcţionare a sistemului pe care îl conduceţi), când aflu, nemijlocit, chiar de la Dumneavoastră, modalitatea prin care v-aţi stabilit echipa de lucru: «Sâmbătă am dat câteva telefoane şi am găsit niste oameni cu care să lucrez în următoarele luni. Oameni de care (sic!) sunt extrem de onorat să lucrez»”, şi-a arătat dezamăgirea Dan Grigorescu. În acest context, medicul întreabă „ca provincialul” cine sunt acei „oameni”, cu nume, prenume şi, mai ales, cum pot fi contactaţi în calitatea lor de consilieri (formali sau informali) ai ministrului, de către medici sau pacienţi, interesaţi să fie „aliaţi” ai ministrului? „Dacă însă veţi considera că doriţi să lucraţi într-un think tank exclusivist, atunci tot ceea ce aţi dat de înţeles cu privire la deschidere şi comunicare are doar valoarea tensiunii superficiale dintr-un balon de detergent produs de Hexi Pharma”, mai scrie, ironic, Grigorescu.

În legătură cu investiţiile în spitale, de peste 8 luni, Asociaţia Noul Spital al Braşovului, pe care Dan Grigorescu o conduce în calitate de preşedinte (65 de membri fondatori, peste 450 de membri înscrişi în prezent) duce „o luptă titanică cu mentalităţile etatiste din Braşov pentru a aduce în sfera interesului public al comunităţii faptul că în 2-3 ani sistemul de spital public de urgenţă se va auto-distruge prin implozie”. Medicul braşovean susţine că Asociaţia Noul Spital al Braşovului are soluţii de finanţare pentru construirea unui astfel de obiectiv, care exclud alocarea de bani guvernamentali, soluţii care pot fi replicate oriunde în ţară. „Nu avem nevoie decât de înţelegerea profundă a situaţiei şi de sprijin instituţional. Aştept dovada că aţi şi început să aplicaţi modul de acţiune pe care l-aţi comunicat public, materializată prin dorinţa de a lua legătura cu unul dintre cei care doresc să vă sprijine «pro bono». «EusuntDan» Grigorescu şi vă mulţumesc de pe acum”, îşi încheie scrisoarea deschisa medicul braşovean.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro