Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, se află sub presiunea unor termene deja depășite, în trei zone critice din sistemul de sănătate.
Contractul între Asigurările de sănătate și frunizori a expirat, de la 1 aprilie, iar la 1 iulie expiră și actele adiționale care au dat un răgaz de două luni autorităților. În cele două săptămâni care au mai rămas, ar trebui publicate două acte normative, de către Minister și CNAS, dar și încheiate efectiv contractările cu zeci de mii de medici. Tot până la 1 iulie ar trebui stabilite noile prețuri la medicamente. Și noile reguli pentru rezidențiat ar trebui publicate, cu șase luni înainte de un examen care nu poate fi organizat în pragul Revelionului.
Medicii de familie, solicitări la care nu vor renunța
Autoritățile se află într-o poziție proastă la negocieri, fiind presate de timp. În aceste condiții, medicii de familie sunt hotărâți să nu cedeze dacă nu sunt satisfăcute trei revendicări importante.
Din noul Contract-cadru cu Asigurările ar trebui eliminate sancțiunile dure impuse până acum, susțin medicii de familie. De asemenea, ei cer o variantă de back-up în cazul în care nu funcționează sistemul informatic al CNAS, iar pe perioada în care SIUI cade să nu mai existe obligații de verificare pentru mdeicii de familie. Finanțările primite de cabinete ar trebui să crească față de anul precedent, când s-a luat decizia majorării cu 25% a salariilor, dar nu au fost prevăzute fonduri pentru asistenții medicali angajați de medicii de familie. Evident, veniturile acestora s-au diminuat, în timp ce salariile din spitale au crescut. Pe de altă parte, noul Contract trebuie să rezolve și problema finanțării spitalelor, în condițiile în care 75% din cheltuielile acestora merg către salarii, iar salariile au fost majorate.
Problema este a autorităților
”Suntem dispuși să negociem pentru viitor, dar autoritățile au obligația să rezolve o situație din trecut, care nu se poate imputa medicilor, ne-a declarat Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei. Au fost date sancțiuni uriașe medicilor, li s-au imputat sume astronomice, pentru greșeli care nu le aparțin. S-au dat amenzi de zeci de milioane de lei medicilor din județele cu un singur oncolog, fiindcă au respectat scrisoarea medicală de la acesta și chipurile nu aveau voie să prescrie citostatice. Sunt deja procese câștigate de medici, dar încep să vină imputări pentru situații similare din nefrologie. Ministrul Achimaș știa din decembrie de situație, este treaba autorităților să rezolve problema, că ele au făcut o lege proastă. Să fie dată o amnistie, așa cum a fost dată când, dintr-o eroare a Ministerului au fost făcute imputări medicilor de familie de către Curtea de Conturi”, a spus dr. Rodica Tănăsescu.