Medicii de familie sunt pe punctul de a nu semna contratele cu casa de asigurări de sănătate după ce au constatat că la mai puţin de o lună înainte de semnarea contractelor pentru 2016 – 2017 nu a fost lansată în dezbatere publică o formă îmbunătăţită a Contractului Cadru şi a Normelor de aplicare ale acestuia. Ei susţin că sunt ignoraţi în continuare de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii atunci când au solicitat formele actualizate ale celor două acte normative care stau la baza contractării (Contractul -Cadru şi Normele sale de aplicare). Aceste nemulţumiri îi determină pe medicii de familie să ia în considerare declanşarea de noi proteste.
„Reamintim că în primăvară am solicitat şi a fost acceptată prorogarea Contractului-Cadru până la data de 1 iulie pentru ca Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să discute cu adevărat problemele sistemului de sănătate şi să îşi asume funcţionarea sa optimă” precizează într-un comunicat reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi Patronatul Medicilor de Familie din România
În decursul celor trei luni de prorogare urmau a fi analizate de CNAS următoarele aspecte: Modificările legate de funcţionarea sistemelor informatice, care să depăşească blocajele de sistem imputate prin amenzi usturătoare medicilor de familie> Eliminarea sancţiunilor impuse medicilor de familie în situaţiile în care nu sunt în culpă> Reducerea încărcăturii birocratice şi creşterea accentului pe calitatea actului medical> Creşterea finanţării pentru a putea ţine pasul cu creşterea fiscalităşii şi a salariilor personalului angajat, pentru a reduce emigrarea masivă a medicilor de familie şi pentru a evita discriminarea.
Medicii de familie sunt de părere că trebuie să se ţină cont de faptul că şi ei oferă servicii medicale în sistem public la fel cum fac şi colegii lor din spitale.
„În aceste condiţii, medicii de familie NU semnează contractele în forma actuală. Colegii noştri din filialele judeţene ne transmit zilnic nemulţumirile medicilor de familie, iar pacienţii noştri, care ne-au susţinut demersurile inclusiv prin cele 40 000 de petiţii semnate, sunt deja informaţi despre declanşarea protestelor în perioada imediat următoare. ~i asigurăm din nou de întreaga noastră grijă şi consideraţie” se arată în documentul comun al celor două organizaţii profesionale ale medicilor de familie.
Medicii de familie solicită de urgenţă< Respectarea Legii Transparenţei Decizionale 52/2003 şi punerea pe pagina web a MS şi CNAS a formei de contract, precum şi a celor două acte normative spre dezbatere în următoarele 5 zile lucrătoare> Preluarea discuţiilor de către Ministerul Sănătăţii, ca instituţie care coordonează CNAS> Organizarea unei dezbateri publice reale, conform legii transparenţei decizionale în următoarele zile, invitând atât Colegiul Medicilor din România, cât şi SNMF, FNPMF, reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii, dar şi organizaţiile pacienţilor, care trebuie să aibă un cuvânt de spus în actul decizional.