Profesorul Mircea Chiorean a murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Vestea morţii lui Mircea Chiorean a căzut ca un fulger, iar printre cei care au reacţionat a fost Raed Arafat.

dr chioreanu mircea Foto zi de zi

„In cursul acestei nopti ne-a parasit Domnul Profesor Mircea Chiorean. Un om care a ramas vizionar si visator pana in ultimele clipe ale vietii sale. Fara profesorul Chiorean, multe nu s-ar fi intamplat si cu siguranta nu aveam cum sa incepem dezvoltarea SMURD si a sistemului de urgenta, incepand cu 1990, cand a avut curajul sa imbratiseze o idee si sa sprijine schimbarea in sistemul de urgenta in pofida tuturor impotrivirilor si a amenintarilor care il indemnau sa se delimiteze de proiectul SMURD. Domnul profesor a crezut in tinerii si i-a sprijinit fara rezerve, a fost unul dintre putinii care au intins mana celor care aveau nevoie de sprijin in realizarea unor idei indraznete. Dansul a fost un adevarat profesor care a pregatit generatii de medici si caruia medicina de urgenta il datoreaza mult! Odihneasca-se in pace!”, a scris Raed Arafat pe contul său de Facebook.

Profesorul Mircea Chiorean este cofondator al SMURD şi a fost şef al Clinicii Antestezie şi Terapie Intensivă din Târgu Mureş.

Mircea Chiorean (n. 06 mai 1933, Ceanul Mic, jud. Cluj) a absolvit Facultatea de Biologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca) în 1957 şi Facultatea de Medicină a Universităţii „Iuliu Haţeganu” (Cluj-Napoca) în 1964. După rezidenţiat, primeşte în 1973 o bursă OMS în transplantare la Bruxelles. Din 1982 este doctor în Ştiinţe medicale la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Începând cu anul 1990 este medic primar A.T.I. la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, fiind medic şef în perioada 1978-2003.

Între anii 1992-2003 împărtăşeşte din experienţa acumulată în spital şi studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Este (co)autor a 3 monografii de specialitate şi numeroase articole ştiinţifice de anestezie, terapie intensivă şi imunologie. De asemenea, a coordonat multe teze de doctorat în medicină. A fost implicat în mai multe forme instituţionale şi organizaţii non-guvernamentale (Societatea Europeană de Anestezie, Societatea Română de Anestezie, International Scientist of the Year, International Biographical Centre Cambridge England, Fundaţia „Octavian Fodor”, Cluj-Napoca, Fundaţia LiveMed din Târgu-Mureş, Consiliul de Administraţie al Policlinicii Hipocrate 2000, Târgu-Mureş etc.

Sursa

Foto zi de zi

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro