Lumea medicala a aratat de peste 50 de ani ca mintea poate vindeca corpul. Se numeste "efectul placebo" si atunci cand pacientii care participa la studii clinice consuma pastile cu zahar, injectii cu solutie salina sau sufera operatii false - dar au convingerea ca testeaza un medicament nou si miraculos - se vindeca in proportie de 18 pana la 80%  dintre cazuri.

Desi multi sunt constienti de efectul aparent miraculos de placebo, prea putini cunosc si reversul acestuia, "efectul nocebo.” Autoarea cartii Vindecarea cu ajutorul mintii: Dovezi stiintifice ca te poti vindeca singur, Lissa Rankin, in perioada cand facea munca de cercetare pentru cartea sa, a ajuns sa creada fara nicio indoiala ca o gandire pozitiva, combinata cu o ingrijire atenta din partea medicului potrivit pot activa mecanismele naturale de auto-vindecare ale corpului si pot duce la vindecare.

Dar exista si o varianta opusa a acesui proces? Exista o influenta exercitata atat de gandirea negativa asupra propriului corp, cat si de ingrijirea indiferenta a unui medic nepasator, care sa dauneze corpului?

Se pare ca da.

“Omul este produsul gândurilor lui ; el devine ceea ce gândeste.”

  Mahatma Ghandi

 

Gandirea negativa iti "otraveste" corpul

Aparut recent in revista medicala The Lancet, unstudiu efectuat de cercetatorii din San Diego a implicat analiza registrelor de deces a aproximativ 30,000 chinezi-americani, comparate cu peste 400,000 ale unor persoane de rasa alba alesi aleatoriu. Au descoperit ca persoanele de origine chineza-americana, dar nu albi, mor mult mai devreme decat limita normala (cu pana la 5 ani) daca sufera de vreo boala si se nasc intr-un an despre care astrologia si medicina chineza cred ca este de rau augur.

Cercetatorii au descoperit ca sansele de deces ale celor de origini chinezo-americane erau cu atat mai mari cu cat acestia erau mai atasati de traditiile chinezesti. La o examinare mai atenta au concluzionat ca reducerea sperantei de viata nu poate fi explicata de factorii genetici, stilul de viata sau comportamentele pacientilor, abilitatea doctorilor sau alte variabile.

De ce chinezii-americani mor mai repede?

Atunci de ce chinezii-americani mureau mai repede? Cercetatorii au concluzionat ca era vorba nu de genele lor, ci de convingerile lor chineze. Ei credeau ca vor muri de tineri pentru ca asa stabilisera stelele.Convingerile lor negative le-au scurtat viata.

Dar nu numai chinezii americani au temeri legate de viata lor care le influenteaza starea de sanatate. Un studiu a aratat ca 79% dintre studentii la medicina incep sa manifeste simptome ale unor boli pe care le studiaza. Pentru ca incep sa se ingrijoreze ca se vor imbolnavi, corpul lor se conformeaza, imbolnavindu-se cu adevarat.

In functie de bolile pe care le studiaza, memorand simptomele si procesele patologice care pot duce la boli dintre cele mai variate—de la porfiria la febra Dengue, osteogeneza imperfecta sau narcolepsie, studentii pot trai senzatia ca ei insisi manifesta simptomele respective si se pot autodiagnostica cu afectiuni dintre cele mai variate.

La o clinica unde studentii faceau practica, asistentele si medicii care lucrau in institutia respectiva nu au fost deloc surprinsi sa vada cum, rand pe rand, acestia se plangeau de diverse simptome ale unor boli pe care le studiau la acel moment. Ei au marturisit ca acest lucru se intampla de ani de zile si chiar gasisera un nume pentru sindromul respectiv: “medstudentitis,” sau, cu alte cuvinte, “boala studentului la medicina.”

Gândurile tale te pot imbolnavi

Fie ca esti chinez-american, student la medicina sau vedeta precum Angelina Jolie, care a fost indusa in eroare de o prognoza nefericita sau un risc crescut de boala, sau doar o persoana care si-a hranit subconstientul din copilarie cu convingeri limitative precum “Sunt o persoana bolnavicioasa” sau “In familia mea ne imbolnavim de cancer,” daca iti concentrezi atentia asupra bolilor, stiinta demonstreaza ca iti predispui singur corpul la imbolnavire. Nici sa detii prea multe informatii despre ce se poate intampla rau in corpul tau nu fac bine. Cu cat esti mai atent la modurile infinite in care corpul tau poate ceda in fata unei afectiuni sau boli, cu atat esti mai predispus sa manifesti simptomele asociate cu acestea.

Daca efectul placebo demonstreaza ca prin gandire pozitiva, asteptari pozitive, speranta si grija competenta te poti vindeca, efectul nocebo demonstreaza efectele fiziologice pe care gandurile negative, teama, anxietatea si ceea ce Martin Seligman denumeste “neajutorarea invatata” le pot avea.

Aceste emotii negative declanseaza nucleul amigdalian din sistemul limbic al creierului, care transmite mesajul de alerta activand reactia de "lupta sau fugi" specifica unui stimul de stres. Cand sistemul nervos este in faza de "lupta sau fugi,” mecanismele naturale de auto-vindecare ale corpului nu functioneaza adecvat, iar corpul este predispus bolilor. Si toate acestea datorita propriilor tale gânduri. Mai multe detalii despre raspunsul "lupta sau fugi" pot fi gasite aici.

Cat (si mai ales cum) crezi ca vei trai?

Vestea buna este ca daca iti modifici gandurile, iti poti influenta si sanatatea! Becca Levy a studiat modul in care convingerea proprie despre longevitate ne afecteaza speranta de viata. Ce a descoperit? Iata secretul: cei care traiesc cel mai mult sunt cei care cred ca vor trai cel mai mult.

Desigur ca gandurile pozitive nu reprezinta unicul factor de influenta. Se mai intampla accidente, apar factori genetici care ne pot influenta cursul vietii si al sanatatii, lucruri rele se pot intampla oamenilor buni, care au ganduri pozitive. Insa studiile arata ca, in ciuda acestor evenimente neprevazute, ceea ce gandim, in special daca o facem cu teama, tinde sa devina realitate, pentru ca gandurile negative stimuleaza productia de cortizol si epinefrina in corp, in timp ce gandurile pozitive ne relaxeaza sistemul nervos si permite corpului sa se vindece. (Citeste articolul 10 Semne care-ti spun ca ai MULT prea mult cortizol in corp si daca nu-ti place ce citesti in el, atunci vezi articolul 10 Modalitati placute de a reduce nivelul de cortizol).

Esti stapanul propriilor tale ganduri

Sigur nu vei inghiti o pastila dintr-o cutie de otrava, dar ori de cate ori ai ganduri negative despre sanatatea ta, iti poti otravi corpul cu hormoni de stres care dezactiveaza mecanismele naturale de auto-vindecare ale corpului. Tu esti stapanul propriilor tale ganduri si raspunderea de a proteja ceea ce gandesti iti revine numai tie.

Asadar, ce ganduri alegi pentru a face bine corpului tau?

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro