Autor Sabina Fati  Sursa europalibera.org

Din 2008 până acum, 20.000 de medici au plecat din România

Ca și alte țări est-europene, România se confruntă cu fenomenul plecării specialiștilor în străinătate în căutarea unor salarii mai bune. În cazul medicilor, situația este acută, semnalează o anchetă publicată de agenția de presă Mediafax.

În România, deficitul de cadre medicale a început să se simtă după aderarea țării la Uniunea Europeană. De pildă, în 2007, anul integrării, 14.000 de medici, pentru care statul a investit trei miliarde și jumătate de euro au luat calea Occidentului. Lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere, fiindcă nu este vorba doar despre salariile mici și despre condițiile

grele în care lucrează, ci și despre faptul că multe spitale sau policlinici de stat au schemele subdimensionate. De asemenea, multe spitale au fost lăsate să se degradeze și apoi au fost închise, pentru ca altele să-și țină bolnavii înghesuiți în saloane în care nu se poate respira.

În același timp, pacienții cu dare de mână sau care știu cum să folosească birocrația europeană pleacă să se trateze în străinătate. După scandalul dezinfectanților diluați, spre exemplu, o statistică a Colegiului Medicilor din Austria arăta că 40% din străinii tratați în această țară erau români.

Spitalele din România nu au suficiente asistente și surori medicale. Majoritatea sunt excedate, nu întotdeauna binevoitoare și adesea în așteptarea micului bacșiș pe care pacienții s-au obișnuit să-l dea zilnic. În ultimii șapte ani, circa 100.000 de asistenți medicali au părăsit țara și potrivit Institutului Național de Statistică un asistent medical are grijă în medie de 160 de pacienți.

Tot potrivit statisticilor oficiale, în România există un medic la 350 de persoane, dar acest calcul este doar unul aritmetic, fiindcă dacă se face distribuția rural-urban, situația este mult mai dramatică și la țară proporția este de un doctor la 1500 de oameni.

Din cei 20 de milioane de români înregistrați la ultimul recensământ, patru milioane au fost anul trecut internați în cele 550 de unități spitalicești de stat. Numărul cabinetelor de familie este 12.000, iar în total, în sistemul medical din România profesează 55.000 de medici, 135.000 de cadre sanitare cu pregătire medie și 60.000 de angajați ca personal sanitar auxiliar.

Din 2008 până acum, 20.000 de medici au plecat din România, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, iar destinațiile favorite sunt Franța, Marea Britanie și Germania, după cum precizează Colegiul Medicilor.

Ultimele date arată, că în spitalele autohtone exită un deficit de 13.000 de medici. Numai în capitală ar fi aproape 7000 de locuri vacante, se plânge ministrul sănătății, iar în unele județe deficitul de specialiști este de 50%, în special în domeniile Cardiologie, ORL și Terapie Intensivă.

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro