Vânzarea cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar este interzisă în incinta farmaciilor comunitare, prevede Legea farmaciei modificată de Senat ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei 266/2008 instituie posibilitatea vânzării şi eliberării prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală numai de către farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate potrivit legii, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Totodată, actul normativ reglementează controlul şi supravegherea privind vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală, care urmează a fi exercitate de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit cererii de reexaminare a preşedintelui Iohannis, "reglementarea acestui tip de vânzare a medicamentelor era necesară, însă intervenţiile legislative operate prin legea transmisă la promulgare se impun a fi corelate cu celelalte dispoziţii din Legea farmaciei şi chiar completate, astfel încât să permită destinatarilor legii să-şi conformeze conduita şi scopul avut în vedere de legiuitor, acela de a clarifica un domeniu nereglementat, să fie atins". Comisia de sănătate a admis în parte cererea de reexaminare şi a propus plenului adoptarea cu amendamente a propunerii legislative.
Un amendament adoptat de plen prevede că "în incinta farmaciilor comunitare, a oficinelor locale de distribuţie, a farmaciilor din unităţile medicale aflate în structura ministerelor cu reţea medicală proprie, a drogheriilor, a farmaciilor şi a oficinelor locale de distribuţie din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar".
Legea va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.