Autor Alina GHENCEA Sursa telegrafonline.ro
An de an medicii atrag atenția asupra riscului la care ne expunem dacă preparăm conservele în casă, fără să respectăm toate regulile, cele mai multe esențiale, pentru a nu ne îmbolnăvi. Și cum a venit sezonul lor, piețele fiind pline de tot soiul de fructe și legume, înainte să ne apucăm de treabă trebuie să știm exact pașii pe care trebuie să-i respectăm. Dacă preparatele sunt conservate în mod greșit, riscăm boli grave, printre care se numără și botulismul, boală infecțioasă neurotoxică generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum - există tulpini de la A la G. Așa că mare atenție!
TOXINA ESTE INACTIVATĂ LA 100 GRADE CELSIUS
Dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, totodată medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, a explicat că, pentru a preveni infectarea cu toxina botulinică, alimentele ar trebui puse la păstrare sau conservate doar de cei care ştiu cum să prevină contaminarea hranei. ”Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate întocmai, atunci când preparăm sau conservăm alimentele. Pentru a distruge toxina, alimentele trebuie preparate termic corect și îndelung. Toxina este inactivată la 100 grade Celsius, prin expunere de 10 minute. Sporii se distrug doar prin autoclavare”, spune ea.
DESPRE TOXINA BOTULINICĂ