Telefonul anticorupţie sună aproape neîntreupt de câteva zile încoace, după ce ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, le-a spus oamenilor că pot folosi linia verde a Direcţiei Generale Anticorupţie pentru a sesiza şi fapte ilegale în sistemul de sănătate. La doar o oră de la anunţ, foşti pacienţi au început să se plângă ofiţerilor DGA că au fost nevoiţi să dea mită unor medici care condiţionau actul medical. O parte dintre reclamaţii l-au vizat pe doctorul Gheorghe Burnei, aflat acum în arest la domiciliu pentru luare de mită.
Numai că nu toţi cei care au sunat au sesizat fapte de corupţie.... Unii pacienţi le-au cerut ofiţerilor DGA sfaturi despre reţete.
Cms. şef Sarmizia Fetcu: „Vorbesc aici despre nedumeriri în ceea ce priveşte reţetele compensate sau nemulţumiri cu privire la condiţiile unor pacienţi internaţi în spital. Avem şi o situaţie în care un medic ne-a sesizat cu privire la o chestiune administrativă de clarificat”.
Au fost şi persoane care au reclamat faptul că anumiţi medici le-au cerut bani.
„(De ce aţi dat?) Ca bou, că aşa făcea toată lumea. Îmi era "târşe" de operaţia cu pricina, era o anestezie generală, dar ca idee”.
„(V-a cerut vreodată bani la medic?) Nu, dar lasă de înţeles”.
„De cum intri în spital, începi să te interesezi cât anume se dă medicului”.
Şi totuşi românii încă se tem să vorbească despre corupţie. Mai mult de o treime dintre români nu sunt dispuşi să declare fapte de corupţie, din cauza consecinţelor care ar putea urma. O arată ultimul raport asupra corupţiei al Transparency International.
Mădălina Argeşeanu, comisar şef Direcţia de Prevenire DGA: „Există şi soluţii pentru a preîntâmpina aceste temeri ale cetăţenilor. Asigurarea că toate datele vor fi tratate cu condifenţialitate”.
De la începutul anului aproape zece mii de apeluri au fost primite prin linia verde anticoruptie.