O fată în vârstă de 14 ani, cu rujeolă în formă severă, a decedat la Institutul Matei Balş din Capitală, unde fusese transferată de la Spitalul "Marie Curie". Adolescenta nu era vaccinată şi avea mai multe boli asociate, a declarat directorul Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibie (CNPCBT), dr Adriana Pistol.
Autor Claudia Spridon Sursa Adevarul.ro
O fată în vârstă de 14 ani, cu rujeolă în formă severă, a decedat la Institutul Matei Balş din Capitală, unde fusese transferată de la Spitalul "Marie Curie".
Adolescenta nu era vaccinată şi avea mai multe boli asociate, a declarat directorul Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibie (CNPCBT), dr Adriana Pistol.
UPDATE „Astăzi, 16 decembrie, Institutul Cantacuzino a informat că atât rezultatul testarii probei de ser cât şi al fragmentului de pulmon sunt pozitive pentru rujeolă, în cazul copilului din judeţul Dolj. Astfel, numărul deceselor confirmate provocate de rujeolă ajunge la 8”, informează Ministerul Sănătăţii.
UPDATE Ministerul Sănătăţii au hotărât scăderea vârstei de vaccinare de la un an la nouă luni după ce numărul cazuri a ajuns la 1725 iar şapte decese de rujeolă au fost deja confirmate de laborator.
1. Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie şi cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinaţi conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani.
2. De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin şi a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR conform Calendarului Naţional de Vaccinare.
3. Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni şi 9 ani complet nevaccinaţi cu ROR şi pe cei cu vârsta între 5 şi 9 ani care au o singura doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.
4. Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare cât şi pentru cele la termen. Astfel, la nivel naţional sunt disponibile în jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR. „Copila avea mai multe boli asociate. A fost internată mai întâi la Spitalul de copii "Marie Curie" din Capitală. Starea ei era tot mai gravă şi a fost transferată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" cu rujeolă în formă severă", a precizat directorul Adriana Pistol.
Citeste mai departe