Prin ordinulMEC 298/201 1 si Ordinul MS 1668/2011 se stabileste metodologia examinarii starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant. Conform OUG 162/2008 Atr.12,alin3 si Art.13 alin.3 acolo unde nu exista cabinete medicale de medicina scolara asistenta medicala se poate realiza prin medicii de familie care pot fi incadrati cu contract individual de munca pe timp partial incheiat cu reprezentantul autoritatii locale unde isi desfasoare activitatea.(2)
ART 3- aliniat 2- Acolo unde nu existã cabinete medicale şi de medicinã dentarã în grãdiniţe şi şcoli, asistenţa medicalã prevãzutã la alin. (1) se realizeazã prin medicii şi medicii dentişti din localitãţile respective sau din localitãţi apropiate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţã a Guvernuluinr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sãnãtãţii cãtre autoritãţile administraţiei publice locale, aprobatã prin Legea nr. 174/2011, cu modificãrile ulterioare.
Conform Ordonantei de Urgenta nr.162/12.11.2008 Art.12.-
(1) asistenta medicala si de medicina dentara acordata prescolarilor si elevilor pe toata perioada in care se afla in unitatile de invatamant se asigura in cabinetele medicale si de medicina dentara din gradinite si scoli
(2) imobilele in care isi desfasoara activitatea cabinetele medicale……precum si aparatura medicala din cadrul acestora se preiau de catre autoritatile administratie publica locala.
(3) acolo unde nu exista cabinet medicale asistenta medicala se poate realiza prin medicii de familie.
Art.13-(3) prevede ca medicii de familie care asigura asistenta medicala in unitatile de invatamant , conf. Art.12(3) pot fi incadrati cu contract individual de munca pe timp partial, incheiat cu reprezentantul autoritatii locale unde isi desfasoara activitatea.
Prin urmare activitatea privind asistenta medicala scolara acolo unde nu exista un medic de medicina scolara se asigura de catre medicii de familie in baza unor contracte incheiate cu autoritatile locale.