Norme Coca 2023 - 2024

Aplicatia a fost dezvoltata in Romania de reprezentanta Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pe fondul scaderii tot mai accentuate a ratei vaccinarii.

 

vaccinare-antipolio

Dupa cum Sanatateabuzoiana.ro a informat in nenumarate randuri, in Romania se constata in ultima vreme o crestera a gradului de neincredere a populatiei in ceea ce priveste eficienta vaccinurilor, pe acest fond aparand un trend descendent al vaccinurilor de anumite tipuri administrate copiilor. Cu toate acestea, la ora actuala, rata vaccinarii este deocamdata satisfacatoare pentru unele vaccinuri, in conditiile in care, la administrarea  unor tipuri de vaccin, numarul celor vaccinati a scazut cu aproape 10 la suta. Medicii spun ca aceasta situatie se datoreaza in mare parte unor zvonuri si unor informatii eronate, uneori tendentioase si rau-voitoare care se raspandesc cu repeziciune in randul populatiei, scazandu-le oamenilor increderea in vaccinuri, desi zvonurile respective nu se bazeaza pe date reale sau pe informatii stiintifice. Specialistii atrag atentia ca nu peste foarte mult timp, aceasta neincredere s-ar putea reflecta negativ in starea de sanatate a populatiei, indeosebi a copiilor, care vor putea contracta cu usurinta anumite boli fata de care ar fi fost imuni daca parintii s-ar fi prezentat cu ei la vaccin.

 

smartphone

Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, autoritatile au desfasurat o serie de campanii de informare si incurajare a vaccinarii, actiuni in care s-a implicat si Organizatia Mondiala a Sanatatii. In aceste campanii s-a tinut cont si de progresele facute de tehnologia moderna si de faptul ca informatia poate sa circule in prezent pe diferite canale, tinandu-se astfel cont si de o rezolutie din 2005 a Adunarii Mondiale a Sanatatii, care obliga la studierea beneficiilor tehnologiilor de comunicare si cum pot fi aplicate acestea in beneficiul sanatatii. In acest context, reprezentanta OMS in Romania, condusa de medicul Victor Olsavszky, a dezvoltat o aplicatie pentru telefoanele inteligente, care le ofera utilizatorilor informatii despre vaccinurile pe care trebuie sa le faca copiilor lor, si chiar le reaminteste cand sunt datele la care trebuie sa se prezinte la vaccin. Prezentata la finele lunii aprilie in cadrul Saptamanii Internationale a Vaccinarii, aplicatia a devenit suta la suta operationala, dupa cum a anuntat recent Victor Olsavszky.

 

Victor Olasavsky

VaccinApp se descarca gratuit in Romania şi Republica Moldova, dar aplicatia poate fi utilizata si in limbile estona, maghiara, sarba si slovaca. In cadrul aplicatiei, se introduc numele copiilor si datele lor, dar si numarul de telefon al medicului de familie, iar  aceasta aminteste parintilor cand va trebui sa vaccineze copilul, le da informatii privind vaccinul si de ce este necesar ca cel mic sa fie vaccinat. Dupa cum a precizat seful reprezentantei OMS in Romania, aplicatia a fost gandita pentru corporatisti si pentru parintii care au in general un program incarcat, insa poate fi utilizata de oricine detine un smartphone.

Pe langa aceasta aplicatie, OMS a mai dezvoltat si o pagina de vaccinologie dedicata publicului larg pe site-ul www.edumedical.ro, precum si un site dedicat exclusiv medicilor specialisti, www.vaccinologie.ro.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro