Bursele medicilor rezindenti, acordate prin ordonanta de urgentaPrevious Article
INTERVIU: „Nutritia e un mare gol in medicina generala si este mortala!“Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Adela Ciobanu, medic primar psihiatru, la Adevarul Live: „Facebook duce la o lume autista“

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Adela Ciobanu, medic primar psihiatru, la Adevarul Live: „Facebook duce la o lume autista“

Tinerii români cu vârste între 15 şi 19 ani depăşesc cu mult media europeană în ceea ce priveşte suicidul, arată cea mai nouă statistică Eurostat.

România înregistra la capitolul sinucideri, în grupa de vârstă 15-19 ani, în 2010, o medie de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, pentru ambele sexe, comparativ cu media europeană de 4,6. Rata suicidului masculin era de 9,2, comparativ cu 6,9, media UE, iar rata suicidului feminin – de 3,2, comparativ cu 2,2, media UE.

Ce îi aduce pe tinerii români la un astfel de comportament şi cum putem recunoaşte semnele la copiii noştri ne-au explicat, la Adevărul Live, Camelia Popa, psiholog clinician, cercetator la Departamentul de Psihologie al Academiei Române, şi dr. Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul „Prof. Dr. Al. Obregia“ Bucureşti şi cadru didactic la UMF „Carol Davila“.

Cele mai importante declaraţii:

„Noi, ca psihologi, insistăm asupra personalităţii premorbide, vulnerabile a tinerilor. Aici se ajunge după ce tânărul contabilizează mai multe traume. Faptul că el a fost marginalizat de colegii de şcoală, ignorat sau certat de părinţi pentru eşecuri mai mici sau mai mari, faptul că este admonestat de profesori, divorţul părinţilor, pierderea unei fiinţe dragi, relaţiile sentimentale pot constitui tot atâtea motive de nefericire la tineri”, începe Camelia Popa, psiholog clinician şi cercetator la Departamentul de Psihologie al Academiei Române.

„Există studii efectuate în străinătate care au demonstrat că însingurarea tinerilor, retragerea lor în lumea virtuală corelează pozitiv cu depresia resimţită de aceştia, cu anxietatea lor socială. Pe internet, sinele lui construit virtual devine un sine ideal pentru tânăr. Însă, în viaţa de zi cu zi, el poate înregistra eşecuri, există o discrepanţă între imaginea lui idealizată şi cea concretă. De aici izbucneşte nefericirea“, explică psihologul Camelia Popa.

 „Avem fericire online şi depresie offline”

„Stima de sine este, iarăşi, un factor important, iar aceasta poate fluctua foarte mult. În lumea virtuală eşti apreciat, dar în viaţa reală eşti admonestat. În viaţa reală nu poţi să primeşti numai like-uri. Avem fericire online şi depresie offline. Tinerii ajung să fie dezorientaţi, se refugiază în propriile camere, în faţa calculatoarelor, iar părinţii sunt mulţumiţi când îi găsesc acolo. Totuşi, în timpul acesta, un astfel de tânăr mănâncă alimente hipercalorice, consumă băuturi cu mult zahăr, nu se mişcă, ajunge la obezitate, ceea ce îi coboară stima de sine. Se intră aşa într-un cerc vicios. Totul îi accentuează starea de nefericire“, completează psihologul.

Depresia şi fluctuaţiile hormonale

„În depresie există o legătură între scăderea nivelului de serotonină şi numărul de sinucideri. Pentru noi, ca medici psihiatri, este important acest aspect al corelării simptomelor clinice cu scăderea anumitor neurotransmiţători pentru că ne ajută în alegerea de antidepresive. Există depresii atipice. Anumite persoane, în anumite momente, în loc de dezvolte o depresie cu simptomele clasice – insomnie, scăderea apetitului, scăderea în greutate, din contră dezvoltă o depresie atipică manifestată prin creşterea apetitului alimentar prin consumul anumitor alimente, cum ar fi ciocolata care are un uşor efect euforizant, dar de moment. Practic, este o falsă iluzie, se ajunge într-un cerc vicios. Important este să rezolvăm cauza care a dus la depresie“, atrage atenţia Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul „Prof. Dr. Al. Obregia“ Bucureşti şi cadru didactic la UMF „Carol Davila“.

Dr. Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul „Prof. Dr. Al. Obregia“ Bucureşti şi cadru didactic la UMF „Carol Davila“ FOTO Eduard Enea

Cauzele care „trimit” copiii şi adolescenţii la psiholog

„Eu, ca mamă, am constatat în şcolile noastre o creştere a adresabilităţii către psiholog, din mai multe motive. Principalele cauze pentru care un copil cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani ajunge la psiholog sunt suprasolicitarea şcolară, la unele materii fiind nevoiţi să înveţe după trei manuale, dar şi divorţul părinţilor. De la 15 ani în sus, până la 18 ani, printre motivele pentru care adolescenţii ajung la psiholog se numără consumul de droguri şi cel de alcool. Sunt foarte mulţi tineri care-şi tratează depresia prin consum de alcool, ştiind că băuturile alcoolice au efect euforizant, cel puţin în prima fază. Ulterior, secundar consumul cronic de alcool, apare depresia sau este agravată depresia iniţială. Iarăşi intrăm într-un cerc vicios“, explică medicul psihiatru Adela Ciobanu.

„La tineri întâlnim şi o altă formă de manifestare a depresiei: şantajul prin suicid. Noi îl numim parasuicid sau suicid demonstrativ. Plictiseala este un factor important care antrenează tinerii în depresie. Totodată, mulţi se confruntă cu probleme financiare importante, care sunt, de fapt, nişte probleme de viaţă. În plină criză economică, tânărul se vede pus în situaţia de a nu avea atâţia bani câţi şi-ar dori. Cu ajutorul banilor, tânărul capătă, de regulă, autoritate şi se poate integra, dar şi creşte ca poziţie în anumite grupuri sociale din care face parte. Banul este valoare supremă, ori neavându-l, tânărul suferă“, completează Camelia Popa.

Camelia Popa, psiholog clinician şi cercetator la Departamentul de Psihologie al Academiei Române FOTO Eduard Enea

Reţelele sociale şi microepidemiile de suicid

„Există persoane care-şi postează pe Facebook gândurile suicidare. Astfel, pot apare şi microepidemii de suicid prin imitaţie. Facebookul are un rol de propagare, dar – în unele cazuri- poate avea şi rol salvator. Sunt cazuri în care prietenii de pe Facebook au atenţionat familia celui care şi-a exprimat online gândurile suicidare”, explică psihiatrul Adela Ciobanu.

„Facebookul duce la o lume autistă. Fiecare membru al familiei se duce la un calculator, la o tabletă, intră pe reţelele sociale. Astfel, membrii familiei ajung să nu-şi mai cunoască unii altora nevoiele. Copiii ajung să-şi mărturisească nevoile unor persoane necunoscute de pe Facebook. Deşi rolul acestor reţele este de comunicare, în cadrul familiei poate duce la acest comportament autist“, atrage atenţia medicul psihiatru.

„Un studiu efectuat de colegii mei a arătat cum copiii caută cuvinte cheie precum «vreau să mor» sau «cum pot să mă sinucid». Există chiar un portal web specializat în metode de sinucidere.”

Încercările adolescenţei

„Adolescenţa este o perioadă a frământărilor. Schimbările hormonale au, la rândul lor, un rol important. Mulţi sunt complexaţi de modul în care arată, de cum îi privesc ceilalţi. Sunt mai vulnerabili decât alte categorii de persoane. Este un teribilism specific vârstei, era vorba de probleme psihologice, senzaţii deosebite”, continuă Adela Ciobanu. Medicul psihiatru oferă ca exemplu practica automutilării. „Acestea sunt făcute în stări de profundă nefericire. Sunt persoane care nu ajung la actul suicidar, ci doar se taie pe mână, refuză mancarea sau nu beau apă. Acestea reprezintă echivalenţe suicidare.”

Camelia Popa, psiholog clinician şi  Adela Ciobanu, medic primar psihiatru, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

„Familia trebuie să dicute cu cel aflat într-un astfel de impas existenţial. Dacă astfel de gânduri sunt transmise trebuie să iei atitudine. Primul lucru, familia trebuie să empatizeze cu adolescentul. Cu cât discută mai multe, cu atât află mai multe şi, în faza a doua, pot evalua mai corect situaţia, dar şi să ia atitudine în timp util“, atrage atenţia Adela Ciobanu, medic primar psihiatru.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

O boala pe zi

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Focar de infecție la o fabrică din Paşcani. 26 de angajaţi au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19

Focar de infecție la o fabrică din Paşcani. 26 de angajaţi au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19   0

read more
Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite de către populație

Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite de către populație   0

read more
Nelu Tătaru: Al doilea val al epidemiei va fi diferit, trebuie să fim pregătiţi pentru orice

Nelu Tătaru: Al doilea val al epidemiei va fi diferit, trebuie să fim pregătiţi pentru orice   0

read more
Cum a reușit Nelu Tătaru să nu se infecteze cu coronavirus după vizitele dese în teritoriu

Cum a reușit Nelu Tătaru să nu se infecteze cu coronavirus după vizitele dese în teritoriu   0

read more
Anchetă epidemiologică la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași. Două cadre medicale, testate pozitiv

Anchetă epidemiologică la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași. Două cadre medicale, testate pozitiv   0

read more
Psihologul Lorena Diaconescu: Este o necesitate să-i învățăm pe copii despre igienă, despre tot ce înseamnă sexualitatea, dar adecvat fiecărui copil

Psihologul Lorena Diaconescu: Este o necesitate să-i învățăm pe copii despre igienă, despre tot ce înseamnă sexualitatea, dar adecvat fiecărui copil   0

read more

COMUNICAT – CNAS accesează fonduri europene pentru implementarea de noi soluții informatice și redimensionarea SIUI   0

read more
Vaccinul dezvoltat la Oxford intră în producție. Bill Gates asigură fabricarea a 300 de milioane de doze

Vaccinul dezvoltat la Oxford intră în producție. Bill Gates asigură fabricarea a 300 de milioane de doze   0

read more
Un bărbat care nu a ieșit din casă de un an jumătate, prima infecție cu COVID la Șimleu Silvaniei

Un bărbat care nu a ieșit din casă de un an jumătate, prima infecție cu COVID la Șimleu Silvaniei   0

read more
Orice femeie trebuie să îşi palpeze lunar sânii. Iată ce modificări nu sunt normale!

Orice femeie trebuie să îşi palpeze lunar sânii. Iată ce modificări nu sunt normale!   0

read more
Alianţa pentru vaccinuri GAVI a atras 8,8 miliarde de dolari de la donatori pentru programe de imunizare în ţări sărace

Alianţa pentru vaccinuri GAVI a atras 8,8 miliarde de dolari de la donatori pentru programe de imunizare în ţări sărace   0

read more
Al treilea val de relaxare vine în 15 iunie. Raed Arafat spune la ce măsuri să NU ne așteptăm

Al treilea val de relaxare vine în 15 iunie. Raed Arafat spune la ce măsuri să NU ne așteptăm   0

read more
Raed Arafat, despre creștere abruptă a cazurilor de COVID-19: Nu e semn bun. S-ar reveni obligatoriu la unele măsuri

Raed Arafat, despre creștere abruptă a cazurilor de COVID-19: Nu e semn bun. S-ar reveni obligatoriu la unele măsuri   0

read more
Scintigrafia miocardică, o investigație de înaltă performanță, disponibilă la Sanador

Scintigrafia miocardică, o investigație de înaltă performanță, disponibilă la Sanador   0

read more
Care sunt simptomele cancerului ovarian, ucigaşul tăcut

Care sunt simptomele cancerului ovarian, ucigaşul tăcut   0

read more
Statul la stat. Director de restaurant, numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

Statul la stat. Director de restaurant, numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”   0

read more
Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”

Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”   0

read more
Medicul Mihai Craiu: Persoanele care au contraindicații la vaccinare nu vor fi vaccinate, dar vor fi protejate

Medicul Mihai Craiu: Persoanele care au contraindicații la vaccinare nu vor fi vaccinate, dar vor fi protejate   0

read more
Nelu Tătaru crede că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie. Care sunt motivele

Nelu Tătaru crede că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie. Care sunt motivele   0

read more
Proiect special al UMF ”Carol Davila” pentru copiii cu probleme dentare complexe

Proiect special al UMF ”Carol Davila” pentru copiii cu probleme dentare complexe   0

read more
Ordonanța pe sănătate, neconstituțională. OUG prevedea ca programele naționale de sănătate, finanțate de stat, să fie decontate și de spitale şi de clinici private

Ordonanța pe sănătate, neconstituțională. OUG prevedea ca programele naționale de sănătate, finanțate de stat, să fie decontate și de spitale şi de clinici private   0

read more
Ibuprofenul, testat ca tratament pentru coronavirus. Efectul pe care l-ar avea asupra pacienților cu simptome severe

Ibuprofenul, testat ca tratament pentru coronavirus. Efectul pe care l-ar avea asupra pacienților cu simptome severe   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.