Norme Coca 2023 - 2024

Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a inclus carnea procesată în aceeaşi grupă de risc cancerigen cu tutunul, a stârnit o mulţime de reacţii, atât în România, cât şi în străinătate. Echipa emisiunii „Tinerețe fără bătrânețe” a analizat raportul controversat în detaliu. Duminică, de la ora 13:30, aflați care este adevărul despre produsele din carne procesată.

Medicii nu au fost surprinşi de raportul OMS. Ştiau de mult că există o legătură între cancerele de la nivel digestiv şi carnea procesată.

„S-au acumulat în ultimii ani sute, poate mii de studii care demonstrează că există o legătură strânsă între alimentaţie şi apariţia unui tip de cancer”, a spus profesor doctor Pavel Chirilă, medic primar în medicină internă.

„Dintre cele mai procesate produse putem considera salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită, procesată, unde nu se vede nici cantitatea macră care este consumată”, a spus și doctor Catrinel Macovei, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Care este explicația? Pe lângă carnea tocată, aceste produse conțin și multe adaosuri.

Conţin inclusiv zahăr, nitriți, glutamat şi diverşi potenţatori de gust care, în sine, dacă mâncăm cantitate mică ocazional, este în regulă, dar ţinând cont că pe lângă aceste produse mâncăm şi alte produse procesate, aditivii ne vin din mai multe părţi, efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, puţin, dar repetate, pot duce la astfel de probleme cum este cancerul”, este de părere doctorița Catrinel Macovei.

Cum ramâne însa cu produsele tradiționale, precum șunca sau pastrama? Acestea conțin carne macră, nu tocată, deci ar părea sănătoase. În raportul OMS este specificat însă clar că recomandările se referă la toate produsele din carne obținute prin sărare, maturare, fermentare, afumare sau alte procese menite să îmbunătățească gustul și valabilitatea.

„Ce se întâmplă pentru a se obţine aceste produse procesate, dar şi în pregătirea cărnii, iau naştere o serie de substanţe, cum sunt nitrozaminele, cum sunt o serie de hidrocarburi aromatice policiclice care sunt substanţe care intră clar în categoria substanţelor cancerigene. Le ştim foarte clar. Că ele au fost studiate”, a spus Victor Olsavszky, reprezentatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

În acest caz, ce ne mai rămâne de pus pe masă? Cât de nocive sunt produsele din carne și cât înseamnă 50 de grame de pastramă sau cârnați? Aflați duminică, de la ora 13:30, la emisiunea Tinerețe fără bătrânețe.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro