Norme Coca 2023 - 2024

Vicepreşedintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, a testat eficiența serviciilor de la Unitatea de Urgențe din cadrul Spitalului Judeţean Alba.

 

Florin Roman a primit de la mai mulți pacienți sesizări că timpul de așteptare pentru consultații este foarte mare. A mers, incognito, la UPU. 

"Într-o seară, în jurul orei 20.00, am făcut o vizită inopinată la secția UPU a Spitalul Județean de Urgență Alba, în calitate de simplu cetățean, cu o eșarfă în jurul gâtului. Am vrut să stau să văd cu ochii mei ce se întâmplă acolo pentru că avem foarte multe reclamații despre modul în care sunt tratați pacienții și sunt primiți ca timp de așteptare", a relatat Florin Roman, potrivit alba24.ro. Vicepreședintele de CJ a stat o oră și jumătate printre pacienți și aparținători, în antecamera de la UPU. 

Trei pacienți într-o oră și jumătate

"Prima constatare a fost că nu există o regulă foarte clară de triere a celor care vin cu probleme medicale de restul aparținătorilor. Am numărat 37 de persoane care stăteau îngrămădite în acel spațiu, nu se știa cine e pacient și cine e aparținător. Timp de o oră și jumătate cât am stat acolo au fost luați trei pacienți, unul adus cu SMURD-ul, care are prioritate, unul care a fost luat la rând și unul care am avut impresia că a fost luat, înaintea celorlalți", a spus Florin Roman.  Vicepreședintele CJ susține că după o oră și jumătate a fost observat și situația s-a schimbat. Au fost separați pacienții de aparținători. Pacienții erau 15 la număr, din 37 de persoane prezente. "Timp de jumătate de oră s-au făcut practic toate fișele de înscriere pentru a intra în consultație. Am văzut că se poate, practic făceau ceea ce trebuiau să facă de regulă, fără a fi cineva acolo", a spus Florin Roman.

El a vorbit cu pacienții, unii care stăteau la UPU chiar și de patru ore: "Problema adevărată este la triere, pentru că înăuntru, în momentul în care a venit dr. Crișan (n.r. – şeful UPU Alba Iulia), toate paturile erau pline. Erau situații de urgență pe cod roșu, probleme foarte grave. Am discutat cu toți pacienții din toate saloanele de la Urgență. S-au declarat mulțumiți de actul medical, dar nemulțumiți de timpul de așteptare pentru a primi asistență medicală".

Lipsă acută de personal

Florin Roman a constatat, în urma experienței incognito, că e o lipsă acută de personal de specialitate la UPU, un deficit de 10 medici de urgență și de 30 de asistenți: "E foarte mult și nimeni nu vine. Este a treia oară când s-au făcut concursuri pentru medici de urgență, pentru că majoritatea medicilor de urgență pleacă să lucreze în străinătate unde câștigă mult mai bine, iar în cazul asistenților, posturile se deblochează extrem de greu de către Ministerul Sănătății". În plus, a constatat că nu sunt dotările necesare în laboratorul de analiză. A fost depusă o cerere, în cadrul unui program la nivel național, pentru achiziția de aparatură la nivel de UPU. În plus, oamenii vor fi informați, prin broșuri, pentru ce probleme medicale să meargă la urgențe și pentru ce afecțiuni să meargă la medicul de familie. 

Informarea pacienților poate salva vieți

"Sunt chestiuni de natură tipic românească. Media consultațiilor la UPU este de 180 de cazuri pe zi, dintre acestea doar 40% sunt cazuri de urgență, restul sunt afecțiuni care pot fi tratate la nivelul medicilor de familie. Există o imensă frustrare la nivelul celor de la Urgență, care au salarii mult mai mici decât medicii de familie, care, nu vreau să generalizez, cu foarte multă ușurință trimit pacienții la UPU", a spus Florin Roman. El a adăugat că sunt trei categorii de pacienți: Sunt pacienții care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale, acei 40%. Sunt categoria care se prezintă la Urgență pentru că știu că medicii sunt obligați să îi consulte, să le facă analizele, razele și tot ceea ce trebuie în mod gratuit și evită astfel plata unor costuri suplimentare. Mai e o categorie a acelor pacienți care sunt obișnuiți, când îi doare ceva nu merg la medicul de familie, merg direct la Spitalul Județean, la UPU". 

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro